„See on mõeldud inimestele, kes kasutavad internetti ja huvituvad kodukandi heakorrast. On juhtumeid, millele täna ei osata reageerida. Kui näiteks jalakäijate tänaval autoga sõites rikutakse massiliselt liikluseeskirju, siis sellest politseile ei teatata. Aga teavitamise jaoks võiks olla kanal,” rääkis ettevõtmise eestvedaja Anne Veerpalu.

Praegu on kaardistatud vägivaldseid rünnakuid, rööve, vargusi ja vandaalitsemisi, millest inimesed on politseile teada andnud. Veerpalu kogub pisikuritegude statistikat ja visualiseerib selle Safe­community lehel. „Politsei jaoks vähetähtsate juhtumite jaoks tulebki leida teine lahendus. Inimesed saavad nii oma kodukandi turvalisuse kohta käivate uudistega kursis olla,” lausus Veerpalu.

Inimesed ei kaardista tema hinnangul turvariske eriti aktiivselt, kuigi jaanuaris avatud veebileht on nüüdseks ka vene- ja ingliskeelne. Järgmiseks tuleb mobiilirakendus. Veerpalu sõnul on Safecommunity eesmärk julgustada inimesi märkama probleeme enda ümber. „Ega eestlane naljalt ei sekku, kui näeb rattavargust pealt. Aga kui järgmine kord kaob sinu ratas? Meil puudub sotsiaalne kontroll. Kui inimesed annavad riskidest teada ja teevad koostööd, siis turvalisus paraneb,” selgitas ta.

Soomes töötab edukalt

Teavitada saab näiteks kaklustest, raha väljapetmisest, verbaalsest rünnakust, avalikus kohas või alaealiste napsitamisest, narkoärist, valesti parkimisest, lemmiklooma järelt koristamata jätmisest, kadunud-leitud asjadest, jäätmete ebaõigest käitlemisest ja prostitutsioonist.

Aga kui inimesed hakkaksid veebikaarti ummistama teadetega, et riigivõim petab maksumaksjalt raha välja? Veerpalu sellist infomüra ei karda. „Ma ei tea, kui paljud leiavad aega, et sisestada mõttetuid asju. Eelkategooriad on paika pandud ja kui inimene millestki teatab, siis ilmselt see teda häirib,” ütles ta.

Samalaadne rakendus töötab juba kolmandat kuud Soomes, sealne veebikeskkond kannab nime Lähivinkki. Tegemist on virtuaalse naabrivalve platvormiga, kus saab hädaabitelefonile helistamata märkida politsei jaoks kaardile vihjeid, lisada fotosid ja jätta soovitusi, kuidas kogukonda turvalisemaks muuta. On võimalik ka teiste märkusi kommenteerida.

Vihje lisamiseks on kaks kategooriat: liiklusohutus või järelevalve vajadus. Politsei jälgib märkusi ja reageerib vastavalt vajadusele. Kõik vihjed on anonüümsed, kuid läbivad enne avaldamist isikuandmete paljastamise või sõimu vältimiseks eelkontrolli.



KOMMENTAAR

Politsei: tahame panna õlad kokku

Safecommunityga on meil kohtumine plaanis oktoobri lõpus. Eesmärk ongi selgitada, kuidas saaksime panna õlad kokku, ideid vahetada ja teha midagi käegakatsutavat turvalisuse suurendamise eesmärgil.

Esialgu tuleb juttu nende kodulehe arendamisest, kuid kuna kutse on saadetud ka päästeametile ja turvafirmadele, siis võib sellest sündida midagi suuremat. Arutame kodulehe edasiarendamist: mis infot saaks veel kuvada.

Soomlaste Lähivinkki on kahtlemata hea mõte ja väärib ka meil kaalumist. Hetkel politseis ühtegi sedalaadi nutitelefonidele mõeldud arendust ei ole. Küll aga mõtleme selles suunas ja kindlasti on soomlaste rakendus üks nendest ideedest, mida tasuks ka meie keskkonnas katsetada.

Euroopa mastaabis on Soome politsei sotsiaalmeedia vallas eesrindlikuim ja meil on nendega hea koostöö. Ka veebikonstaablite idee sündis soomlaste algatusest.