Lähinädalatel jõuab lõpusirgele nii kõrghoonete kui ka miljööväärtusliku hoonestuse teemaplaneeringu vastuvõtmine.

Lõpliku kinnituse peaks kõrghoonete teemaplaneeringu dokument saama kahe nädala pärast linnavolikogu istungil. Sellega määratakse kümme piirkonda, kuhu üldse saab taotleda kõrgemate kui 45-meetriste hoonete ehitamise võimalust.

“Möödunud kinnisvarabuumi harjal tuli kaaluda hulgaliselt erinevaid arendusettepanekuid üle kogu linna,” möönis ka linna peaarhitekt Endrik Mänd.

Sätestab põhitingimused

Kurioosumina võiks meenutada, et pealinna volikogus 1996. aastal vastu võetud kesklinna kõrghoonete paiknemise keeluala kehtestamise määrus ei defineerinudki kõrghoone mõistet. Praeguse teemaplaneeringu järgi on kõrghooneks enam kui 45-meetrine ja 14-korruseline hoone, pilvelõhkujana käsitatakse vähemalt 124-meetrist ja enam kui 35-korruselist hoonet.

Planeeringu raames telliti seitse alusuuringut, millega selgitati kõrghoonete tegelikku vajadust Tallinna elamu-, ettevõtlus- ja äripindadena ning kõrghoonetest ümbritsevale elukeskkonnale tulenevat mõju. Seni valitsenud seaduslik tühik võimaldas juriidiliselt igati korrektseks jäädes püstitada kõrghooneid ka selleks küsitava sobivusega aladele. Männi sõnul lähtuti teemaplaneeringut koostades kõige enam vanalinna silueti kaitsmise põhimõttest.

“Analüüsisime eri vaatekoridore ja määrasime ühe uue Majaka tänava sihilt,” tutvustas Mänd.

Linnaplaneerimise ameti üldplaneeringute osakonna juhataja Martti Preemi sõnul on edaspidi võimalik kõrghooneid tihedamalt paigutada Maakri kvartalisse ehk linna city-piirkonda, Haabersti ristmiku lähistele, Pärnu maantee ja Tammsaare tee piirkonda ning Järve Selverist linna poole, kus on praegune

autokaubanduse ala. “Planeeringuga fikseerib linn apoliitilise tahte ning teeb ühtlasi arendajaile selgeks, et väljapoole neid alasid kõrghoonestust võimalik enam tekitada ei ole,” ütles Preem.

Ajalooliste puitasumite miljöö ja terviklikkuse kaitse eest peab hea seisma kesklinna miljööväärtuslikke hoonestusalasid reguleeriv teemaplaneering. Kultuuriväärtuste ameti miljööalade osakonna juhataja Riin Alatalu leidis, et linnaplaneerimises on see Tallinnale suur samm edasi.

Kesklinn

Miljööväärtuslike alade

kasutustingimused

•• Tallinna kesklinna alla kuuluvate Kadrioru, Torupilli, Raua (Kompassi), Tatari, Kassisaba, Uue Maailma, Veerenni ja Kitseküla (Tallinn-Väike) miljööväärtuslike hoonestusalade tulevased kaitse- ja kasutustingimused on avalikul väljapanekul juba käesolevast kolmapäevast.

•• Uute täiendavate piirkondadena hõlmab planeering Kitseküla, Raua ja Torupilli asumit.