Jaanuari alguses telesaate “Pealtnägija” võttemeeskonda ja ajakirjanik Mihkel Kärmast munitsipaalametniku Indrek Ahlbergi korteriskandaali uurimises aidanud meesterahvale saadeti ähvarduskiri.

Kärmase ja Ahlbergi majanaabri kohtumisest jäädvustatud fotost oli tavalisele A4-formaadis kirjapaberile tehtud suur väljatrükk ning sellele oli viltpliiatsiga kirjutatud mitmeti mõistetav sõnum: “Kitse koht on metsas.” (“Kits” tähendab vanglaÏargoonis pealekaebajat – toim.). Lisaks oli noolega viidatud majaelanikule. Kiri oli möödunud pühapäeva hommikul jäetud Ahlbergi naabri uksematile, kust selle avastas peretütar.

Telesaate “Pealtnägija” toimetaja Rasmus Kagge ütles, et ähvarduskirja saanud mees aitas Kärmasel ja võttemeeskonnal siseneda Pikk 41 hoovi, et filmida mõned katteplaanid. Pikk 41 majas elab Mustamäe linnaosa vanema asetäitja Indrek Ahlberg. Just sellest, kuidas pikaaegne munitsipaalametnik endale aasta eest üliodavalt korteri ostis, “Pealtnägija” möödunud nädalal rääkiski.

Ähvarduskirja saanud mehe nime Kagge ega Kärmas avaldada ei soovi. “Ta polnud loo seisukohast isegi kaalukas allikas. Ta aitas meil tõesti ainult hoovi pääseda ja sellega tema panus selle loo valmimisse peaasjalikult piirduski,” selgitas Kagge.

Uus erastamisjuhtum

Esmaspäeval pöördus ähvarduskirja saanud mees ka politsei poole ja palus välja selgitada kirja saatja ja tema motiivid. Foto on tehtud Pikk 41 hoovimaja teiselt või kolmandalt korruselt. “Meil on kahtlused, kelle korterist see foto võidi teha, aga ma ei tahaks esialgu ühtegi nime välja öelda,” lisas Kagge.

Ka täna õhtul eetrisse jõudvas “Pealtnägijas” tehakse juttu korterierastamisest Tallinna kesklinnas. Kärmase sõnul ei jätkata Pikk 41 maja saagat, vaid tuuakse avalikkuse ette uus erastamisjuhtum. “Meie meelest on see vähemalt sama markantne korterisaamisskeem nagu Ahlbergil, sest ka selles loos on mängus suured summad,” sõnas Kärmas.

Kaggele ja Kärmasele pole ükski poliitik ega korteriskandaalidesse segatud inimene mõista andnud, et tervislikum oleks selle teemaga mitte tegeleda. Kärmase hinnangul pole skeemidesse segatud inimesed nii rumalad, et hakkaksid ajakirjanikke ähvardama. “Ma nimetaksin ka selle kirja saatmist kellegi emotsionaalseks rumaluseks, sest see töötab nende vastu ja tõmbab asjale veelgi rohkem tähelepanu.”

Eelmisel nädalal tuli avalikuks, kuidas aastatel 1998–2000 Kesklinna linnaosa asevanemana töötades sahkerdas Ahlberg vanalinnas Pikk 41 majas asuva korteri oma sundüürnikust klassivennale. “Pealtnägija” väitel kasutas Ahlberg linnaga suheldes klassivend Ivo Jaamat variisikuna ja elas korteris ise. Mullu veebruaris erastas Tallinna linn korteri võileivahinna eest Jaamale, kes selle kohe Ahlbergile müüs.

Erastamisskeem


Abikorter kohe müüki

•• Eelmisel aastal toonasest turuhinnast umbes 100 korda odavamalt sundüürnikele müüdud korteritest veerand on praeguseks uue omaniku leidnud.

•• Hindadega 1320– 35 670 krooni läks kesklinnas müüki 11 korterit, neist on edasi müüdud neli.

•• Eriti hea asukoha ja hinna suhtega torkavad silma kaks vanalinnas Pika ja Olevimäe tänava ristumiskohas asuvat korterit: Pikk 34-2 ja Pikk 34-3. Esimese, 12,3 ruutmeetri suuruse korteri ostuhind oli mullu 3180 krooni ja teise, 74,8-ruutmeetrise oma

19 290 krooni.

•• Edasi on müüdud ka Jakobsoni 7-9 asuv 15,9-ruutmeetrine ja Herne tänava 23,2-ruutmeetrine eluruum.