Reformierakonna esimehe väitel tuleks kiire majanduskasvu ajal jätkata tulumaksumäära alandamist ka pärast 2009. aastat, mil see kehtiva seaduse põhjal peaks praeguselt 23 protsendilt alanema 20 protsendini.

“Kui riigieelarve kasvab aastas ligi 15 protsenti, tekib suur kiusatus see kohe kulutustena uuesti laiali jagada,” leidis Ansip. Tema hinnangul oskavad inimesed majanduskasvust tekkivat lisaraha riigist tõhusamalt kasutada.

Reformierakonna aseesimehe Meelis Atoneni sõnul pole Ansipi arvamus veel erakonna seisukoht. Tema arvates oli peaminister liiga tagasihoidlik. Atonen uskus, et riigil oleks mõistlik maksustada inimeste tulu vaid 15 protsendiga.

Testitakse valimisloosungeid

Ansipi algatust kommenteerinud keskfraktsiooni esimehe Ain Seppiku hinnangul on uusi valimisloosungeid testiv Reformierakond hakanud valmistuma 2007. aasta riigikogu valimisteks.

Seppik meenutas, et Keskerakond seisab astmelise tulumaksu eest. “Astmeline tulumaks meile sobibki – 18 protsenti võiks olla vaesematele ja 28 protsenti rikkamatele,” lausus ta.

“Huvitav on jälgida, kuidas peaminister lahvatavate tulekahjude taustal ei püüa vähendada väheste tööle jäänud päästjate muresid, vaid filosofeerib tulevaste maksumäärade üle,” hindas Isamaaliidu esimees Tõnis Lukas. “Enne kui alustada valimiskampaaniat, tuleks vaadata, kas riik suudab oma funktsioone täita.” Lukase sõnul on Isamaaliit selgelt maksukoormuse tõstmise vastu. Seni on tulumaksu vähendamine tähendanud alati kaudsete maksude tõusu, lisas ta.

Sotsiaaldemokraatliku Era-konna aseesimehe Eiki Nestori sõnul on elu näidanud, et maksuvaba miinimumi suurendamine aitab enamikku inimesi märksa enam kui protsentide langetamine.

“See on tüüpiline reformierakondlik maksupoliitika – rikkad rikkamaks ja vaesed vaesemaks. Meie seda ei toeta,” ütles Nestor. “Me peame oma elanikke võrdselt kohtlema.”

Maksud valimiste keskmes

•• Riigikogu valimiste eel on maksud olnud üks keskne väitluste objekt.

•• Enne 1999. aasta valimisi jutlustas Reformierakond ettevõtte tulumaksu kaotamisest, mille ta suruski kolmikliidu valitsuse ajal läbi. Keskerakond omakorda on aastaid rääkinud üleminekust astmelisele tulumaksule. 2003. aasta valimiste eel lubas Reformierakond langetada üksikisiku tulumaksu 20 protsendini ehk jätta inimestele “maasikana kätte 13. palk”. Poliitilise kompromissi järgi jõuab see aeg kätte 2009. aastal. Res Publica esimehe Taavi Veskimäe väitel peaks nii juhtuma juba 1. jaanuaril 2007. Tema sõnul tuleks valitsusel euroliidu nõuete kontekstis tegelda pigem sellega, mis saab 2009. aastal ettevõtete maksuvabastusest. KK