Peep Peterson kandideeris ametiühingute keskliidu juhiks juba kolmandat korda. Kahel eelmisel korral pidi ta alla jääma keskliidu senisele juhile Harri Taligale. Uus esimees astub ametist lahkuva Taliga asemele 4. märtsil.

Saite 39 häälest 23, vastaskandidaadile läks 16. Ei saa öelda, et volikogu oleks olnud eriti üksmeelne.

Me oleme neid leere taandamas. Aasta tagasi olid need leerid rohkem püsti. Täna hääletasid paljud Harri Taliga valijad minu poolt. Seinad on langemas ja töötame edasi. Ühtsus tekib.

Mida see väike vahe näitab?

See vahe on suurem, kui oli aasta tagasi. Ses mõttes on tehtud õige samm, ühtsus tekib. Teiselt poolt vastaskandidaat pidigi saama palju hääli, sest ta on tubli inimene.

See oli teil kolmas katse püüda EAKL-i juhi kohta. Millise organisatsiooni nüüd juhtida saite?

Üsna keerulise organisatsiooni. Tuleb vaeva näha seestpoolt, et saada sisemist tuge, aga leida ka ühiskonnas rohkem toetajaid. Kerge ei ole.

Mis on esimene asi, mis juhtub, kui teie olete keskliidu juht?

Esimene asi on võtta oma jõud kokku ja hakata valmistuma sotsiaalsete töösuhete reformiks. Streigiseadused, kollektiivlepingu seadused, kogu see pakett läheb muutmisele. Eelnõu valmib juba detsembriks. See on meie jaoks ülitähtis seadus. Et vältida olukorda, kus me peame selle nimel tänavatel jõlkuma, on praegu veel viimane aeg teha nii juriidiliselt kui ka ühiskonnas teavitustööd. See on asi, mida kohe esimese asjana tegema tuleb hakata.

Keskliidule on ette heidetud, et lahenduste pakkumist ja analüüsivõimet on vähe. Kuidas seda muuta?

Siin tuleb kriitika omaks võtta ja hakata seda kohta parandama. Ma olen veendunud, et majanduskommentaaridele ja -statistikale hakkab tulevikus alati juurde käima ka ametiühingute hinnang. Meil on palju sellist muud informatsiooni, mida statistikast otse võib-olla ei paista. Peale selle hakkavad tulema meilt pildile analüütikud, Tiia Tammeleht on kindlasti üks tugevamaid analüütikuid ja on aasta-kahe möödudes kuulus kogu maal.