Veel eile kaalus Kaljumäe televisioonis liialt avameelsena esinenud Mardna teenistusest vabastamist, kuid piirdus siiski noomitusega.

“Karistuseks on noomitus,” ütles Kaljumäe, kelle sõnul pani Mardna toime distsiplinaarse süüteo, Eesti Päevaleht Online´ile.

Mardna ise tundis oma töökoha säilimise üle head meelt ning nentis, et paotas rohkem suud kui oleks tohtinud. "Võib-olla rääkisin natuke rohkem kui oleks tohtinud," ütles ta.  

Kaljumäe algatas distsiplinaarjuurdluse pärast seda kui Mardna andis ETV “Pealtnägijale” intervjuu retseptikaubanduse teemal, näidates seejuures täidetud retsepte, millel olid näha isikute delikaatsed andmed.

Kaljumäe sõnul oli 14. märtsil eetris olnud ETV telesaate „Pealtnägija” salvestuses neli episoodi, kus Mardna rikkus seaduses kehtestatud nõudeid delikaatsete isikuandmete töötlemisel. Mardna lubas oma tööruumidesse kõrvalisi inimesi ja näitas neile delikaatseid isikuandmeid sisaldavaid dokumente, rikkudes tervishoiuametis kehtestatud delikaatsete isikuandmete töötlemise korda.

„Kahetsusväärsel kombel filmiti dokumente viisil, mis võimaldavad telesaate salvestusest tuvastada nii inimese kui ka tema ravi üksikasjad. Seega rikkus Mardna asutuses kehtestatud korda ja peab selle eest kahjuks vastutama,” lisas Kaljumäe.

Mardna sõnul oli retseptipakkide võttegrupile näitamise eesmärgiks näitlikustada arstide ebakorrektset tegevust. Ta kinnitas, et selgitas võttegrupile ka seda, et retseptid ei tohi olla saate vaatajale tuvastatavad. "Ajakirjaniku küsimusele, kas kõik need retseptid väljastati Soome kodanikele, vastasin jah," selgitas Mardna.

Esmaspäeva hommikul andis Kaljumäe Mardnale üle distsiplinaarjuurdluse tulemused, millele viimane pidi täna vastuse andma. Kaljumäe sõnul Mardna täiendavaid selgitusi ei edastanud. 

Kaljumäe sõnul vähendas Mardna ametnikuna, kelle põhiülesanne on riikliku järelevalve teostamine ja vajadusel karistamine, usaldust ametiasutuse vastu. Mardna ise aga ütles, et tema arvates tõstis telesaade ameti mainet, näidates ametnike head tööd üksikute psühhiaatrite tegevuses esinenud puuduste avastamisel.

„Avaliku teenistuse seaduse tähenduses on see aga käsitletav vääritu teona, mis omakorda on alus distsiplinaarvastutuseks.” Võttes arvesse asjaolu, et tegemist oli Mardna esimese distsiplinaarsüüteoga tervishoiuametis, määrati talle karistuseks noomitus.