Toetusgrupi juht Terje Trei mainis, et kohalik mees Mihhail olevat ostnud Tartus Kivilinna Konsumist sibulaid, et tõendada, kuidas ostjaid praegu Peipsi sibula mainet kasutades petetakse. „Ilmselgelt mitte Peipsi sibul oli pakendatud kenasse korvikesse, peal silt „eestimaine” ja silt „Peipsi sibul”,” selgitas Trei. Ta rõhutas: „Kuna Peipsi sibul ei ole registreeritud kaubamärk, siis ei saa seda kaitsta tavapäraste seadusandlike vahenditega.”

Seadusandjate sõnutsi peaksid sibulakasvatajad omavahel kvaliteedinõuetes kokku leppima. Kõne alla võib tulla kohalik kvaliteedimärk, samalaadne kui Võrumaa „Uma mekk”. Euroopa mastaabis vastaks sellele näiteks veinide DOC-märgis.

Aivar Kokk lisas, et olemas on ka Euroopa toetusmeede, mida saaks sibula puhul kasutada. „Peale kvaliteedikava loomist peab otsuse heaks kiitma Euroopa Komisjon. See pole väga kiire lahendus, aga jätab alles Peipsi sibula kasvatamise kultuuri,” leidis Kokk.

Ka Viimsi saab sibulat

Kahe nädala pärast kohtuvad seadusandjad põllumajandusministeeriumi ametnikega, et arutada Peipsi sibula päästmise kava. „Ministeeriumil on siin suur roll oma põllumeeste toetamisel,” leidis endine põllumajandusminister, riigikogulane Ester Tuiksoo.

Rae valla üle neljatonnine Peipsi sibulate ost on õhutanud naabreidki samuti talitama. Nimelt lähevad esmaspäeval Peipsi äärest sibulaid tooma Viimsi valla inimesed, kes loodavad kaasa tuua vähemasti viis tonni väärt kraami.