Järgmise aasta veebruarist saavad pensionärid pensioni kätte üksnes panga kaudu. Alles jääb ka kojukande võimalus, kuid see muutub tasuliseks, teatas eile sotsiaalministeerium.

Siiani on 31% pensionäridest saanud pensioni posti teel ja 69% võtavad juba praegu pensioni välja oma pangaarvelt.

Muudatus tähendab seda, et raha kättesaamiseks peab vanainimene elama kas panga või pangaautomaadi läheduses ja tal peab olema võimalus kasutada pangakaarti.

Ministeeriumi sotsiaalkindlustuse osakonna juhataja Merle Malvet ei usu, et maapiirkondades võiks probleemiks osutuda pankade kaugus. “Eriti arvestades seda, et kaks kolmandikku kojukannetest ja posti kaudu väljamaksetest tehakse Tartus ja Tallinnas,” selgitas ta.

Riik tasub erandjuhul

“Pangas ei pea pensionit või toetust ootama kindlal kuupäeval, vaid saab valida endale raha kättesaamiseks sobiva aja,” kiitis uut plaani perepoliitika ja sotsiaalala asekantsler Riho Rahuoja.

Kojukanne hakkab maksma kuni 70 krooni. Riik tasub selle eest üksnes erandjuhtudel taotluse esitamisel. Need on esiteks töövõimetuspensionärid, kel on sügav puue ja liikumistakistuse tõttu pangateenuse kättesaamine keeruline, teiseks vanaduspensioniealised, kelle pensioni suurus ei ületa rahvapensioni määra ning kellel on liikumistakistus ja pangateenus on raskesti kättesaadav.

Nendel, kellel ei ole oma pangaarvet, on võimalus lasta raha kanda teise isiku pangaarvele või anda teisele isikule volitus kasutada oma pangaarvet, selgitas Malvet, vihjates täisealistele lastele või teistele usaldusisikutele. Tema sõnul ei piira seadus otseselt ka sotsiaaltöötaja arvele raha kandmist, kuid seda nad siiski ei soovita.

“On paremaid lahendusi, mis ei sea sotsiaaltöötajat olukorda, kus teda võidakse süüdistada teise isiku raha halvasti kasutamises. On loomulik, et sellistes olukordades leiavad kohalikud omavalitsused mingi lahenduse,” selgitas Malvet.

Muudatustega hoiaks riik järgmisel aastal kokku umbes 42,1 miljonit krooni. Korra muutmise peab heaks kiitma riigikogu. Malveti sõnul soovivad nad lisada muudatused pensionikindlustuse seaduse eelnõusse, mis on juba riigikogu menetluses.

Pensionireform ehmatas vanureid

•• Teade pensioni kojukande lõppemisest võttis Viru-Nigula vallas Mahu külas elava Vilma Kapi sõnatuks. Üheksandat kümmet käiv proua Kapp arvas seitsmekümnekroonist kojukandetasu kommenteerides, et ainuüksi sellise mõtte peale tulemine on Tallinna sakste poolt paras sigadus.

•• Vilma Kapp ei kujuta ette, kuidas ta hakkab elama sularahas koju toodava pensionita. Külas käiv kauplusauto arveldab ainult sularahas. Lähim koht, kust arvele kantavat pensioni sularahas kätte saada, on 11 kilomeetri kaugusel asuv Viru-Nigula postkontor.

•• “Et kasutada SEB postipanga teenust, peab pensionär tegema pangakaardi,” selgitati sidest. Lisati, et kui pensionäri arve on muus pangas kui SEB, siis tuleb raha väljamaksmise eest maksta lisatasu.

•• Ida-Viru Mäetaguse valla sotsiaaltöötaja Marika Unuksi sõnul halvendab reform enam kui saja pensionäri elu. “Tasuda aastas 840 krooni pensioni koju kätteviimise eest on ikka väga palju,” ütles ta. Vallas puudub sularahaautomaat, ainsast sidekontorist on ääremaani kümme ja enamgi kilomeetrit.