"Praegu on sotside ja Rahvaliidu teema ülevalhoidmisest selgelt rohkem huvitatud rahvaliitlased. Paljude rahvaliitlaste jaoks tundub sotsidega liitumine ja sel kombel uue partei moodustamine ilmselt poliitilise elu ja surma küsimus," rääkis Pentus.

"Sotsidel on aga liitumisega seotud kindlasi mitmed hirmud. Juba lihtne matemaatika näitab, et uues sotside-rahvaliidu ühendparteis oleks tänaseid sotse ca 3500, rahvaliitlasi aga ligi kolm korda rohkem - 10 000. Vaevalt, et sotsid tahavad lihtsalt Rahvaliidu väikeseks haruks saada," lisas ta.

"Küllap jälgitakse sotside leeris tähelepanelikult sedagi, mis ResPublica ja Isamaa liitumisel lõpuks välja tuleb, sest see on kindlasti lähim näide üsna erinevate poliitiliste tavadega parteide liitumisest," arvas Pentus.

"Küllap on sotside-rahvaliitlaste liitumisel eraldi teemaks ka see, kellest võiks saada uue partei esimees. Olen nõus Jaak Allikuga, et tegu ei saa olla ei ühe ega teise partei praeguse esimehega, vaid uue inimesega," lisas ta.

PEntus arvab, et "rahulikuma variandina" kaalutaks vast näiteks Peeter Kreitzbergi, kui uus partei peaks võtma radikaalsema suuna, siis näiteks Kadi Pärnitsat või Harri Taligat.