“Riigikogus on 35 000-kroonised palgad, nemad võivad visiiditasu maksta,” pahandas oma vähihaige onuga Mustamäe polikliinikusse tulnud Aili Linnaks. Tema sõnul suurendaks 25-kroonine visiiditasu asotsiaalsete vanainimeste hulka.

Vanglameedikuna töötav Linnaks pidas ebavõrdseks seda, et sotsiaalmaksu maksvate inimeste jaoks meditsiini hind kerkib, samas tarbivad tasuta arstiabi ja ravimeid kõik kinnipeetavad kurjategijad.

Tühja jutu ajajad ukse taha. Perearstide seltsi esimees Madis Tiik pidas omaosalust vajalikuks patsientide distsiplineerimiseks. “See on nagu lävepakk meditsiinisüsteemi sisenemisel,” leidis ta.

“Usun, et igal perearstil on 20-30 inimest, keda võib suurkulutajateks nimetada, sest nad käivad lihtsalt rääkimas,” tunnistas Tiik. “Kabinetist lahkudes panevad juba uue aja kinni, ehkki haiged nad ei ole. Aga arsti aeg on kallis.”

Tiigi sõnul võivad inimesed nõu küsimiseks edaspidi tasuta pereõe poole pöörduda. Ta toonitas, et rahapuuduses eakatele või invaliididele on võimalik mööndusi teha. “Keegi sellepärast ravimata küll ei jää, et ei jõua visiiditasu maksta,” lubas Tiik.

Kuressaares töötav Tiik ütles, et seal praegu tasuta patsiente vastu võtvad perearstid oma visiiditasu tõenäoliselt 25 kroonile ei tõsta.

“Ilmselt tuleb see üle Eesti väga erinev, sest seadus ei sunni ju peale 25 krooni, vaid annab piirmäära,” selgitas Tiik. “Paljudes kohtades on 10-kroonist tasu küsitud juba perearstinduse alguspäevist ja keegi pole nurisenud.”

“Euroopas pole ühtki riiki, kus võiks niisama arstile pöörduda, jalutada sisse ja öelda, et tere, ma tulin,” lausus riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Toomas Vilosius. Tema sõnul küsivad mõned perearstid juba praegu 100-kroonist visiiditasu.

Lapsi aitab perearst tasuta. Sotsiaalkomisjon hääletas eile ravikindlustusseaduse eelnõu arutamisel kuni 25-kroonise visiiditasu poolt. Pensionäre eelnõu kohaselt visiiditasust ei vabastata, rasedatele ja lastele säilib aga tasuta perearstiabi.

Vilosiuse sõnul sooviks sotsiaalkomisjon visiiditasu sidumist tarbijahinnaindeksiga, mis tähendab, et ravikindlustusseaduse jõustudes tasu lähiaastatel oluliselt ei tõuseks. “Kui, siis krooni võrra aastas,” pakkus ta.