Patsiendina Väike-Õismäe polikliinikusse pöördunud ajakirjanikule teatati infoosakonnast, et perearsti koduvisiit läheb pensionärile maksma 50 krooni. Perearst Diana Ingerainen rääkis ajalehele, et perearstide ühenduses leppisid kõik arstid omavahel kokku, et hakkavad küsima pensionäridelt koduvisiidi eest vähemalt 15 krooni.

Raha eest teenindavad pensionäre ka teised raviasutused. Näiteks võetakseTelliskivi perearstikeskuses pensionäridelt 25 ja Keila perearstikeskuses 15 krooni.

1995. aasta sotsiaalministri määruses visiiditasudest on märgitud, et munitsipaal- ja riigi meditsiiniasutused võivad küsida patsiendilt koduvisiidi eest kuni 15 krooni. "Eraarstid, kelle hulka kuuluvad ka kõik perearstid, võivad määrata ka 50kroonist tasu, kuid määruse järgi ei tohi küsida raha pensionäridelt," ütles haigekassa (HK) raviteenuste osakonnajuhataja Jana Peterson.

HK pressiesindaja Aet Truu sõnul on haigekassa teadlik sellest, et arstid küsivad pensionäridelt visiiditasu, kuid ei saa mõjutada eraarstide tegevust. Patsiendid aga pole kohtusse pöördunud.

Perearstide ühenduse juhatuseliige Eero Merilind ütles, et arusaamatused tekkisid seadusandluse ebakõladest. Ravikindlustusseaduse järgi võivad eraarstid ise kehtestada osutatavate teenuste hindu, ministri määrus aga keelab seda.

Viimastel kuudel on paljud perearstid loobunud koduvisiitidest ning nõustanud oma patsiente telefoni teel, palunud neid tulla raviasutusse, saata tuttavad ravimiretsepti järgi või soovitanud ravida ennast koduste vahenditega.

Kõrge visiiditasu ja arstide suhtumise pärast on inimesed sunnitud pärast polikliiniku sulgemist kutsuma koju kiirabi.

Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas ütles, et 50-60 protsenti väljakutsetest tuleb perearstide halva teenindamise pärast. "Seadusandlus ei hõlma küll täielikult perearstide tegevust, kuid on olemas ka eetika seadused ja neid pole keegi tühistanud," ütles Adlas.

Petersoni sõnul pole midagi halba selles, et arst nõustab patsienti telefoni teel kui tal on palju visiite. "Aga telefonikonsultatsioon ei saa asendada koduvisiiti ning hiljem peab arst ikkagi külastama oma patsienti."

Perearstide ühenduse andmetel töötas Eestis 2001. aastal 640 perearsti, neist Tallinnas umbes 200.