Möödunud pühapäeval kell 8.55 teatati Ida-Eesti häirekeskusele, et Sillamäe linnas Viru puiesteel on viiekorruselise maja ühes korteris lahti pääsenud rästik. Pereisa oli laupäeval metsas seenel käies toonud koju ka mao, kirjutab SL Õhtuleht.

"Oli selle juhuslikult leidnud, püüdis kinni ja tõi koju, et meile ka näidata," räägib vapustuse üle elanud naine. Koos 14-aastase tütrega imetlesid nad noore rästiku seljamustreid ja jätsid roomaja plastpurki. 

"Mees pidi rästiku hommikul metsa tagasi viima, aga unustas," räägib naine, et kaasa läks hommikul tööle ja purk maoga jäi aknalauale.

Purgis niheleva rästiku vastu hakkas teravdatud huvi ilmutama pere kass, kes viimaks lükkaski purgi ümber... Järsku vonkles madu põrandal.

Perenaine tunnistab, et sellist ehmatust ta enam teist korda läbi elada ei taha. "Tagantjärele võib öelda küll, et kõik lõppes hästi, aga me olime ikka päris hirmul, kui ta mööda põrandat roomas," räägib naine, et virutas kähku toaukse kinni, et rästik kolmetoalise korteri teistesse ruumidesse ei pääseks. Ka kass hoidis instinktiivselt roomajaga distantsi.

Ida-Virumaa päästeteenistuse Sillamäe tugikomando pealik Andrei Jakušev räägib, et on Sillamäel töötanud 25 aastat, aga madudega pole veel kokku juhtunud.

Korteris rästikut püüdmas käinud Dmitri Ivanovski kiidab perenaist, et see taipas toa ukse kinni panna, muidu oleks madu kes teab kuhu roomata võinud. Nüüd õnnestus päästjal ta kinni püüda kümne minutiga.

"Paar korda lõi hambad ka paksu tuletõrjekindasse," pajatab Ivanovski. "Suskas mitu korda, sest oli ärritatud. Õnneks on kindad nii paksud, et neist läbi ei hammusta. Oli veel noor ka, hambad väikesed."

"Niisugune 12–13 sentimeetrit pikk, noor rästik," ütleb ka Jakušev. Kuid see ei vähenda mürgise salvamise ohtu.

Päästjad toppisid vingerdava rästiku purki ning viisid linna lähedale metsatukka.

"Rästiku kojutassimine on ikka suur lollus," manitseb Jakušev. "See ei ole süütu loom, vaid mürgine elukas. Oleks mees veel toonud korraks koju, näidanud perele ja siis metsa tagasi viinud... Aga ta jättis mürkmao korterisse tükiks ajaks. Täiesti arusaamatu!"

Pärnus MiniZoo terraariumi pidav Peeter Põldsam on kokku puutunud nii rästikute kui suurte võrk- ja tiigerpüütonitega. Tema arvates on madude pidamine ohtlik, sest nad võivad kõigist pingutustest hoolimata lahti pääseda.

"Kui keegi toob endale nastiku või rästiku koju, siis on see tegelikult ebaseaduslik. See on puhtinimlik rumalus. Mõlemad maod on meil looduskaitse all ja neid ei tohi loodusest võtta niimoodi," toonitab Põldsam.