Tehnilise järelvalve amet (TJA) alustas juunis Balti jaamas perroonile sõitnud vedurit juhtinud mehe ning tema abi suhtes väärteomenetlust kahe raudteeseaduse rongiliikluse ohutust käsitleva paragrahvi alusel.

„Vedurimeeskonna suhtes on alustatud menetlus raudteeseaduse kahe paragrahvi järgi, mis käsitlevad raudteeveeremi juhi poolt raudteeliikluse nõuete rikkumist ning raudtee tehnokasutuseeskirja rikkumist,” teatas TJA raudteeohutuse osakonna raudteeinfrastruktuuri talituse juhataja Anvar Salomets Päevaleht Online’ile.

Kas leidub ka vajadus muude isikute suhtes väärteomenetluse algatamiseks selgub käesoleva uurimise käigus.

Süüdimõistmise korral võib vedurijuhti ja tema abi oodata rahatrahv või arest.

Salomets selgitas, et veduri pardal asetseva sõidumeeriku lindilt on tuvastatud, et vedurijuht ei ole teinud kohustuslikku piduriproovi enne sõidu alustamist, samuti ei ole vedurijuht kohustuslikus korras proovinud rongikoosseisu pidureid jaamavahel.

„Kuna Tallinn-Balti jaama näol on tegemist tupikjaamaga, lasub vedurijuhil kohustus testida rongikoosseisu pidureid jaamavahel enne jaama jõudmist,” lisas ta.

Samuti on menetlust läbi viiv TJA riikliku järelevalve käigus võtnud suurema tähelepanu alla AS-i GoRail veotegevusega seotud protsessid ning raudteeveeremi.

Väärteomenetluse ajaks on peatatud vedurijuhi juhtimisõigus. Rongi operaatorfirmast Go Railist on varem teatatud, et vedurijuht oli õnnetuse toimumise hetkel kaine.


Tallinn-Moskva reisirong põrutas Balti jaama perroonile 19. juuni pärastlõunal. Õnnetuses keegi vigastada ei saanud.


Väljavõte raudteeseadusest:

§88. Raudteeveeremi juhi poolt raudteeliikluse nõuete rikkumine

(1) Raudteeveeremi juhi poolt raudteeliikluse nõuete rikkumise eest – karistatakse rahatrahviga kuni 200 trahviühikut.

(2) Sama teo eest, kui sellega on tekitatud varaline kahju või ettevaatamatuse tõttu tervisekahjustus inimesele, – karistatakse rahatrahviga kuni 300 trahviühikut või arestiga.

§103. Raudtee tehnokasutuseeskirja rikkumine

(1) Raudtee tehnokasutuseeskirja rikkumise eest – karistatakse rahatrahviga kuni 300 trahviühikut.

(2) Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, – karistatakse rahatrahviga kuni 50 000 krooni.