Looduslikku tasakaalu ohustajana võivad edaspidi müügikeelu alla minna näiteks südameid murdvad nunnu välimusega pesukarud „Liik on juba invasiivne Taanis, Norras ja Poolas, arvatavalt ka Rootsis ning väidetavalt esimesed isendid looduses juba ka Lätis. Seega pole eeldust arvata, et liik meie oludes hakkama ei saaks,” selgitas Merike Linnamägi keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonnast.

Tülikas pidada

Põhja-Ameerikas levinud pesukarudest kardetakse, et nad võivad avaldada meie kohalikele loomaliikidele samasugust mõju nagu kunagi sisse toodud ja nüüdseks päris tavaliseks muutunud kährikud: süües kõiki, kellest jõud üle käib, võivad nad loodusesse pääsedes ohustada maas pesitsevaid linde. Pesukarude loodusesse pääsemise võimalust peetakse suureks, sest neid on tülikas pidada ja omanikud võivad nad seetõttu lahti lasta.

Pesukarudest tunduvalt populaarsemate lemmikutena kavatsetakse keelatud liikide nimistusse kanda ka punakõrv-ilukilpkonnad ja ehiskilpkonnad. Nendegi puhul kardetakse, et suutes pehmemaid talvesid üle elada võivad nad samuti kohalikke liike ohustada, kui tüdinud omanikud nad loodusesse lasevad. Varasematel aastatel on punakõrv-ilukilpkonni leitud Eestis toimetamas Pirita, Pärnu ja Reiu jõe äärest.