«Ta jõudis Tallinna ja Pärnu, aga mitte Soome,» nentis Tartu Ülikooli rektor Jaak Aaviksoo pärast Jaak Järve rahaasjades selgust tooma pidanud erikomisjoni aruandega tutvumist.

Kuna pettus tuli kiiresti ilmsiks, jäi Järvele umbes 3000 krooni päevaraha välja maksmata ja reisikorraldajalt õnnestus tagasi saada ka 8860 krooni ärajäänud reisi kulusid.

Järv ütles sõidu ärajäämise põhjusena, et viimasel hetkel, juba Tallinnas olles, selgus, et inimesed, kellega ta Helsingis kohtuma pidi, ei saa tulla ja nii jäänuks sõit poolikuks.

«Aruande vormistasin küll, sest kartsin, et pean ärajäänud reisi kulud omast taskust kinni maskma, mul pole varem sellist olukorda olnud,» selgitas Järv.

Ülikooli prorektor Jaak Kangilaski juhitud erikomisjoni reedel valminud aruandest nähtub, et lisaks pettusekatsele on Järve tegevuses muidki küsitavusi, ka nende puhul pole ülikool komisjoni järelduste kohaselt otsest rahalist kahju kandnud.

Nii näiteks tuvastas komisjon, et Järv on teaduskonna juhina ostnud paarikümne tuhande krooni eest tarkvara osaühingult, mis kuulub talle endale. «See on korruptsiooniohtlik suhe,» sedastas rektor Aaviksoo.

Professor Järv nende etteheidetega ei nõustunud. Pühapäeval kinnitas ta, et tema välislähetuste hulgas pole olnud ühtki, mille eest tasumine puhtalt teadusrahast oleks õigustatud.

Oma firmalt tarkvara ostu asjus tehtud etteheiteid pani Järv aga imeks. «Võib-olla olin liiga sinisilmne, aga see oli ainus koht, kust eestikeelset tarkvara osta sai,» kostis ta õppetajakoolituses kasutatavate programmide kohta. «Mis puudutab aga ärajäänud komandeeringut, siis selles osas olen kolleegide ees vabanduse võlgu,» ütles Järv.

«Tal oleks väga raske dekaanina ametis jätkata, kui mitte võimatu,» hindas Aaviksoo. Niisamuti ei pea rektor võimalikuks Järve jätkamist orgaanilise ja bioorgaanilise keemia instituudi juhatajana.

Töösuhte lõpetamisest kõnelda ei pidanud Aaviksoo aga põhjendatuks: «Teadlasena pole talle etteheiteid, ma arvan, et need asjad on võimalik hoida lahus.»

Rektori korraldusega on Järve volitused dekaanina peatatud ja täna peaks rektori lauale jõudma ka tema tagasiastumispalve.