Pevkur ütles täna riigikogus Euroopa Liidu asjade komisjonis, et Saksamaa ametivõimud ning EL vastavad institutsioonid reageerisid olukorrale üldiselt operatiivselt. Liikmesriikidel oli vastava agentuuri kaudu olemas pidevalt täiendatud ülevaade haiguspuhangu kohta, rääkis Pevkur.

Olukorra lahendamisel oli ministri sõnul kitsaskohaks ebapiisav ühtlustatud kommunikatsioon EL tasandil.

Haiguspuhangu tekke- ja levikufaktorite avalikustamisel tuleks edaspidi kinnitamata kahtlustuste korral kaaluda selle võimalikku mõju ja tagajärgi, sõnas Pevkur. Kinnitamata kahtlustuste avalikustamine saab olla põhjendatud üksnes siis, kui oht rahva tervisele on suur ning see kaalub üles võimalikud ebasoovitud tagajärjed. EL poolt koordineeritud kommunikatsiooni alane tegevus sellistes olukordades on edaspidi vajalik, ütles sotsiaalminister.

Mai alguses vallandunud kolibakteripuhangus nakatus üle 4000 inimest, kellest enamik haigestusid Saksamaal, Prantsusmaal Bordeaux' linnas oli aga väiksema ulatusega kolibakteri nakkuspuhang.

Algse info kohaselt sai maikuine puhang alguse Hispaania kurkidest, hiljem arvati, et tõbi sai alguse Põhja-Saksamaal kasvatatud idudest. Kindlaid tõendeid selle kohta aga pole. Ühe teooria kohaselt võis Saksamaal ja Prantsusmaal vähemalt 48 elu nõudnud E.coli bakter pärineda hoopis Egiptusest imporditud lambaläätseseemnetest.