„Regionaalminister koostöös rahandusministriga valmistab ette ning esitab valitsuskabineti nõupidamisele ettepanekud Eesti piiriäärsete alade elanike viisade kompenseerimise mehhanismi kohta juhul, kui Eesti ja Venemaa piiri äärsete alade elanike piiriületuses minnakse üle tavalisele režiimile,“ rääkis Pihl tänasel riigikogu istungil.

„Tulenevalt julgeolekulistest suurtest rahalistest kulutustest ning õiguslikest probleemidest, mis kaasnevad Euroopa Liidu ja nõukogu määruse alusel kohaliku piiriliikluslepingu sõlmimisega, ei toetanud valitsuskabinet kohaliku piiriliikluslepingu sõlmimist ning pidas vajalikuks enne lõplikku otsust analüüsida ka teisi, alternatiivseid võimalusi, mis võimaldaksid piirialade elanikel külastada oma lähisugulasi ja matmispaiku praegusega sarnastel tingimustel,“ jätkas ta.

Pihli sõnul otsustati samal kabineti nõupidamisel, et regionaalminister koostöös rahandusministriga valmistab ette ning esitab valitsuskabineti nõupidamisele ettepanekud Eesti piiriäärsete alade elanikele viisade kompenseerimise mehhanismi kohta juhul, kui Eesti ja Venemaa piiriäärsete alade elanike piiriületusel minnakse üle tavalisele viisarežiimile.

„See dokument on ettevalmistamisel ja peaks lähiajal jõudma kabinetti,“ lisas ta.

Vastavalt 2000. aasta Eesti Vabariigi ja Vene föderatsiooni vahelisele kokkuleppele saavad piiriäärsete valdade rajoonide/maakondade elanikud tingliku kvoodi – 4000 isiku - ulatuses mõlemalt poolt taotleda mitmekordseid tasuta viisasid lihtsustatud korras, nimekirjade alusel.