Õnnetus juhtus mõni minut pärast saarelt väljumist, kui laev pidi enne Peipsile jõudmist läbima kanalis S-kujulise kurvi, kuid sõitis liiga suure kiiruse tõttu kaldasse. Lainetus järvel oli väike ning ilm selge.

"See oli ikka kõva mats," rääkis laeval olnud reisija Tõnis Ilves. "Mul on ainult mokk katki, aga üks naine viidi kiirabiga ära ning muhke ja vopse said kõik."

Peipsi piirivalvepiirkonna ülem major Mati Pokkinen ütles, et kõige raskem vigastus oli varbaluumurd, kuid väiksemaid muhke ja kriimustusi said tõepoolest paljud reisijad.

Mitme reisija väitel oli laeva meeskond purupurjus. Meestele Tartus tehtud arstliku ekspertiisi järgi olid aga kõik täiesti kained.

Pokkineni sõnul pidi laev olema tehniliselt korras. "Kui laev ei oleks korras, siis ei oleks tal sõiduluba," lausus Pokkinen.

Õnnetust uuriva veeteede ameti laevade järelevalve osakonna juhataja Aarne Valgma sõnul väitis meeskond, et laeval kiilusid kinni käikude vahetamise trossid ning seetõttu ei saanud laeval ka käiku välja võtta. "Kas see nii oli, selgitab uurimine, ent igal juhul tundub see loogilisena," lausus Valgma.

Piirissaare vallavanem Peep Tambet tunnistas, et Polaris on ka enne madalikule kinni jäänud. "Mitte midagi nii katastroofilist kui nüüd, ei ole küll juhtunud," ütles Tambet. "Aga ninapidi kaldasse on ta küll läinud."

Aarne Valgma sõnul pole aga laeva omanik OÜ Laevatöö veeteede ametile ühestki varasemast madalikule sõitmisest teada andnud, kuigi seaduse järgi peab neile teatama igast väiksemastki õnnetusest.

Piirivalvurid viisid reisijad Laaksaare sadamasse, kust nad bussiga edasi Tartusse said sõita.