Kuigi katamaraani meeskonnal ja sellel Ida-Viru rannikumerd koos sukeldumistega uurida tahtnud keskkonnauurijatel olid olemas Eesti viisad, sundis piirivalve laeva lahkuma, sest Eesti võimud ei andnud Vene lipu all seilavale uurimislaevale luba territoriaalvetesse sisenemiseks.

Ökoloogiaekspeditsiooni Sillamäe juht, Soome lahe keskkonna liidu SULA juht Richard Tompson Kun ning Eesti poolt asja ajanud Sillamäe rakendusökoloogia keskuse esindaja Marina Janssen ei saanud kuni viimase hetkeni aru, miks neil ei lastud kohalikele elanikele kasuliku uurimistööga tegeleda.

"Kui saime eelmisel nädalal teada, et laeva ei lastagi Eestisse, siis Richard helistas veel piirivalve mereosakonna ülema kohusetäitjale Jüri Kreegile," meenutas Janssen. "Kreek ütles, et see uurimistöö pole Eesti huvides, ta kirjutas veel inglise keeles midagi sellist, nagu oleks tegemist Venemaa harjutustega Eesti vetes."

Piirivalveameti pressiesindaja Tiiu Leis ütles, et uurimislaeva ei lubatud Eesti vetesse, kuna välisministeerium ei andnud neile laevaluba, mida on selliste uurimisööde jaoks ilmtingimata vaja.

Välisministeerium selgitas vahejuhtumi tekkimist sellega, et uurimisrühm esitas oma taotluse liiga hilja. Kuna uurimislaev sõitis Vene lipu all, pidanuks ürituse korraldajad oma taotluse Vene saatkonna kaudu esitama kuus kuud enne selle toimumist.

Antud juhul sai välisministeerium saatkonnalt alles 18. mail pöördumise, "Loast keeldumisel oli ka teisi põhjusi," mainis ministeeriumi pressiesindaja Vahur Soosaar. "Allveeuuringuid lubatakse meie vetes teha üksnes Eesti teadusasutustel või nendega koostöös."