Ilmetu silikaathoone

Maja, milles eruohvitser suvitab, pole just kaunis: tegu on nõukogudeaegse pika ja ilmetu silikaathoonega, milles on ruumi veidi üle kahesaja ruumeetri. Remonti vajava ilmega majast üürib veidi üle sajal ruutmeetril laiuvat kahte korterit erus olev kolonelleitnant Mihkel Rohtla. Muidu võib-olla ei saakski teda eriliseks õnneseeneks pidada, kuid maja asukoht kinnitab vastupidist. Nimelt asub kõnealune maja eriti magusas suvituspiirkonnas: kiviviske kaugusel Käsmu rannast, naabriteks Käsmu meremuuseum ja paadisadam. Rendilepingu on Rohtlaga sõlminud politsei- ja piirivalveamet ning korterite üüri küsib riik tagasihoidlikud 28,46 eurot kuus. Arvestades Käsmu mainekust on suvituskoht suisa võileivahinna eest saadud.

Rohtla pole aga rahuldunud sellega, et ta ise majas suvitab. Ta on sinna asutanud ka MTÜ, mis peaks kodulehe järgi olema „pansionaat, mis on eelkõige mõeldud missioonilt naasvatele ja Eesti sõjaväe veteranidele kui ka sõjalise ajaloo huvilistele”. Kas tõesti laseb siseministeerium ühel erusõjaväelasel ministeeriumile kuuluvas majas rahumeeli ruume välja üürida?

Siseministeerium tunnistab, et Rohtla tegevus on seadusvastane. „Rohtlal puudub üürnikuna seaduslik alus nimetatud aadressile juriidiliste isikute registreerimiseks,” ütles ministeeriumi pressinõunik Mihkel Loide. Erilist meelehärmi ei näi Rohtla tegevus siiski valmistavat.

„Arvestades hoone seisukorda, ei ole seal ulatusliku majutusäri ajamine väga reaalne. Samuti puuduvad siseministeeriumil sellekohased andmed, et nimetatud aadressil seesugust tegevust aktiivselt  ellu viidaks,” kinnitas siseministeeriumi varahaldus- ja hankepoliitika osakonna juhataja asetäitja halduse alal Lauri Preimann. Sellegipoolest tahab ta, et Rohtla oma MTÜ ministeeriumi majast välja koliks. „Oleme kirjalikult palunud Mihkel Rohtlal MTÜ sellelt aadressilt välja registreerida.
Juhul kui Mihkel Rohtla ühingut välja ei registreeri, esitab siseministeerium lähiajal taotluse õigusliku aluseta tehtud registrikande kustutamiseks,” selgitas pressinõunik Loide.

Pärast seda on ministeeriumil kavas maja juba selle aasta lõpuks Riigi Kinnisvara AS-ile üle anda. Mis siis Rohtla magusast üürilepingust edasi saab, on praegu teadmata.



OTSING

Mihkel Rohtla ise jääb tabamatuks

Jääb teadmata, mida kolonelleitnant Rohtla ise ministeeriumi pinnal pansionaadi pidamisest arvab, sest teda ei õnnestu mitmel päeval tabada.

Pansionaadi kodulehel olev telefoninumber pole enam kasutuses ja ka Merekooli 4 maja külastades üürnikku näha ei õnnestu. Aed ja maja on küll üsna hoolitsetud ilmega, kuid majaperemeest ega ka suvitavaid pansionäre seal näha pole. Naabermajas tegutseva Käsmu muuseumi juhataja Aare Vaik kinnitab, et Rohtla majas pole pansionaadi moodi tegevust kunagi märgata olnud ja eruohvitser kasutavat seda vaid suvilana. Kuigi Vaik ei kiida Rohtla pansionaadibluffi heaks, kardab ta ka maja üleminekut Riigi Kinnisvara AS-ile. „Siis müüakse see nagunii maha ja kes teab, mis siis siia tuleb. Minu meelest võiks see maja riigile alles jääda ja olla rahvale avatud,” ütles Vaik.