"Õigel sõduril – ja Kristjan Jalakas oli õige sõdur – on hirmust kõrgemal kohusetunne oma missiooni, oma kaaslaste ja oma riigi teenimise ees. Selles kõiges leidub idealismi, mida seal peabki olema, sest muidu ei suudaks me maailma paremaks muuta. Aga Eesti sõdurid Afganistanis võitlevad ka maailma paremaks, turvalisemaks ja rahulikumaks muutmise nimel," vahendas kaitseväe peastaap vabariigi president Toomas Hendrik Ilvese sõnu riiklikul leinatalitusel.

Presidendi sõnul on Eesti tänasel kurval päeval mõtetes ja sõnades toeks kõigile Eesti kaitseväelastele, kes teenivad oma riiki tuhandete kilomeetrite kaugusel. "ESTCOY-9 sõdurid, hoidke kokku, kaitske üksteise seljatagust, olge kaalutletud ja terava meelega. Te võitlete õige asja eest," lisas riigipea.

"Väikese rahva ja riigi vabaduse hind on kõrge. Me peame iga päev tõestama tervele maailmale ja ka endale, et oleme valmis oma vabadust kaitsma kõigega, mis meil on," ütles kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots leinatalitusel. "Nooremseersant Kristjan Jalakas andis Eesti eest kõige kallima, mis tal oli – oma elu, kaitstes Eesti julgeolekut nii praegu kui ka tajutavas tulevikus."

Liitlased: Eesti sõduritele võib lahingus alati kindel olla

Kaitseväe juhataja sõnul on ühised lahingud ja ka ühised kaotused liitnud Eestit NATO liitlastega. "Liitlased on öelnud, et Eesti sõduritele võib lahingus alati kindel olla. Eesti usub, et võib siin kodus olla oma liitlastele alati kindel," lausus kaitseväe juhataja.

Riiklikul leinatalitusel Tallinna Jaani kirikus olid langenud allohvitserile viimset austust avaldamas Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves, peaminister Andrus Ansip, Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma ja komisjoni liikmed, kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras, Kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots, Suurbritannia suursaadik Peter Carter, kaitseväe peastaabi ülem brigaadikindral Neeme Väli, maaväe ülem kolonel Indrek Sirel, Kaitseliidu ülem kolonelleitnant Raivo Lumiste, Ameerika Ühendriikide ja Ühendkuningriigi sõjaväeataðeed.

Riiklikul leinatalitusel teenis kaitseväe peakaplan kolonelleitnant Taavi Laanepere. Nooremseersant Kristjan Jalaka auks oli üles rivistatud aukompanii.

Langenud allohvitser sängitatakse kaitseväeliste austusavaldustega Kudjape kalmistule Saaremaal.

Nooremseersant Kristjan Jalakas langesid NATO operatsioonil Afganistanis lahinguülesannet täites teisipäeval 15. detsembril isevalmistatud lõhkekeha rünnakus.  

Jaga
Kommentaarid