Eilsest on avalikul väljapanekul Piritale kavandatava suure ja mitmeotstarbelise spordikeskuse detailplaneering, millega saab kuni 30. märtsini tutvuda linnaosavalitsuses või linnakantselei teenindussaalis.

Planeering näeb ette Pirita vana velodroomi lammutamist, et ehitada selle asemele uus, kuni 16 meetri kõrgune rahvusvahelistele nõuetele vastav velo­trekk. Hoone alla on kavandatud poolenisti maa alla jäävad

aeroobika- ja pallisaalid.

Ehitus oleneb investoritest

Treki kõrvale, Pirita kalmistu ette kerkiks aga kolmekorruseline õppe- ja treeningukeskus, kuhu oodataks teiste seas ka Tallinna ülikooli kehakultuuri teaduskonna tudengeid. Kaks hoonet seotaks omavahel maa-aluse ühendusteega ja mõlema alla ehitataks ligi 250-kohalised autoparklad.

Senise liuvälja lähedusse kavandatakse suusa- ja uisukeskust, kust saaks spordivahendeid ka laenata.

„Esmaülesandeks on detail­planeeringu kehtestamine, reaalsetest ehitustöödest on praegu veel vara rääkida,” tõdes detailplaneeringu teenistuse Las­namäe ja Pirita osakonna juhataja Mari Heinsoo. „Tulevikus peaksime keskuse väljaehitamiseks arvatavasti investoreid otsima, sest linna rahalised vahendid nii suuremahulisi ehitustöid välja ei kannaks.”

Ettepaneku spordikeskuse detailplaneeringu algatamiseks tegi kohalik omavalitsus ise. Pirita linnaosavanem Tiit Terik ennustas, et spordikompleksi ehitamine võib kokku maksma minna ligikaudu 400 miljonit krooni.

„Ehitustööd toimuksid etappidena, sõltudes nii rahalistest võimalustest kui ka hetke arengutest ja vajadustest,” selgitas Terik, lisades, et mitmeotstarbelise spordikeskuse rajamine looks Piritale laiemad võimalused nii saavutus- kui ka tervise­spordi arenguks.

Praegu on puuduseks teenindus

•• Pirita spordikeskusse on viimaste aastate jooksul kerkinud linna ja ettevõtete toel mitmeid rajatisi – nõnda on seal juba praegugi võimalik tegeleda nii suvise kui ka talvise harrastusspordiga.

•• Talvel saab spordikeskuses suusatada ja uisutada, suvel on kasutusel jooksu- ja tervise­kõn­nirajad ning tennise- ja võrkpalliplatsid. Peale selle kasutatakse aktiivselt velotrekki, mis on seni põhjamaade ainus.

•• Keskuse ühe osana on valmis ka väikepaatidele ja kanuudele mõeldud pontoonsild, kuid aeru- ja sõudeklubide treeningute alustamist takistab asjaolu, et pole kohta paatide hoidmiseks.

•• Pirita spordikeskuse direktori Aavo Aunroosi sõnul on keskuse kõige suurem puudus probleemid inimeste teenindamisega.

•• Direktor lisas, et suusa- ja uisukeskus kavatsetakse rajada juba lähitulevikus, et luua paremad võimalused spordivahendite laenutamiseks. Lisaks tahetakse keskusse teha pesemisruumid ja kohvik.