Kõige tõsisem koolikohtade puudujääk linnaositi on Pirital, kus last kooli panna üritanud vanematel on valida, kas Merivälja algkool või Pirita majandusgümnaasium. Praeguse seisuga võtavad need koolid kahe peale vastu vähemalt viis klassikomplekti, kuid samal ajal pidid nad ära ütlema üle sajale lapsele. „Meil on tänaseks 44 kohast kinnituse andnud juba 43 lapsevanemat, aga eitava vastuse pidime andma ligi 40 õpilasele,” lausus kooli direktor Kaja Laanmäe. „Neist 13 õpilast elavad kohe meie läheduses ja need me kavatseme vastu võtta, aga selleks plaanime me avada kolmanda klassikomplekti.”

Teine Pirita kool majandusgümnaasium võtab vastu kolm klassikomplekti ja sellega ka nende võimekus piirdub. Kool sai tänavu kokku 142 sooviavaldust, millest 70-le oldi sunnitud vastama eitavalt. 

Otsuseid teeb omavalitsus

Varem on Pirita lastel seetõttu olnud tihti asja kesklinna koolidesse, kuid tänavune ülelinnaline võidujooks kesklinna koolide 1. klassidesse on praeguseks ajaks juba suure osa kesklinna koole õpilastega täitnud. Peale haridusameti vakantsete kohtade võib kesklinnas leida veel vabu kohti Jakob Westholmi gümnaasiumis, kuhu esialgu soovis enda last õppima panna 382 lapsevanemat. Kool valis välja 72 õpilast, kuid seejärel loobus kohast veel üheksa õpilast. Neid kohti aga ei õnnestu täita koolil endal, vaid ka see jääb omakorda haridusametis kokku tulevale komisjonile otsustada. „E-koolis avaneb järgnev kiri – kooli vastuvõtt on lukustatud, otsuseid teeb kohalik omavalitsus. Seega tegeleb edasi haridusamet,” sõnas õppealajuhataja Kersti Uudelt.

Kesklinnas on kõige rohkem ruumi äsja remonditud Liivalaia gümnaasiumis, mis esmalt kavatses vastu võtta 48 õpilast, kuid sooviavalduste arvu tõttu avatakse ilmselt ka kolmas klass ja see suurendab omakorda 26 õpilase võrra kesklinna õpilaskohti.

Võidujooks Nõmme koolidesse on aga kaasa toonud olukorra, kus aastaid maha maetud praktika õhtupoolsetest vahetustest on nüüd korraga ellu äratatud. Rahumäe põhikool võtab tänavu vastu kolm klassikomplekti, mis on praeguse seisuga juba otsast otsani õpilasi täis. „Meie ütlesime ei 134 soovijale, aga sooviavalduste tõttu avasime tavapärase kahe asemel õhtupoolse klassi 26 õpilasele,” sõnas kooli direktor Matti Martinson.

Nõmme linnaosa ainus kool, kuhu võidakse õpilasi suuremas koguses suunama hakata, on Pääsküla gümnaasium, kus on praeguseks täidetud kaks klassi, neist üks Saue valla lastest, aga veel on ruumi ühe 26 õpilasega klassikomplekti jagu. „Meie kool on remontimata, mis muudab kooli natuke ebapopulaarseks, kuid oleme kindlasti valmis soovijaid vastu võtma,” lausus direktor Leena Arras.

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul on praeguseks rahuldamata umbes 700 avaldust vanematelt, kes soovitud koolis oma lapsele kohta ei saanud.