Mida te linnaosavanemana arvate sellest, et mõne infotahvli paigaldamine linna võtab aega 13 kuud ja asjaga tegelevad 33 erinevat ametnikku ning spetsialisti? On see teie arvates normaalne ja vajalik?
Ma arvan, et see protsess peaks ilmselgelt olema lihtsam, aga ei saa olla nii, et panen posti maha sinna, kuhu soovin. Me ei tea ka seda, kui intensiivselt selle projektiga tegeleti, et see 13 kuud aega võttis. Loomulikult võtab paberiajamine aega, aga 13 kuud on ilmselgelt liiga pikk aeg. Samas on olemas regulatsioonid, millest peavad kõik kinni pidama. Kaeveload ja kooskõlastused linnaplaneerimise ametiga on kõik põhjendatud ja vajalikud, aga et sellise projektiga on hõlmatud sedavõrd palju ametnikke, ei ole põhjendatud. Selle regulatsiooni peaks linn kindlasti üle vaatama. Linnaosavalitsus, planeerimisamet, kaeveload ja sellega võikski suuresti kooskõlastuste ring piirduda.

Kui palju linn ise saaks võtta enda kanda sellisest protsessist mingeid osi? Kui mõne etapiga tegeleksid linnaametnikud, kes sellise bürokraatiaga harjunud, läheks asjad võib-olla sujuvamalt?
Raske öelda, päris alguses me olime aitamas ja tegelikult hoolimata sellest, et mõni linnaametnik võtab selle endale prioriteediks, siis hinnaalandust kooskõlastusringide osas ei tehta ka linnale endale. Sellest loost peab linn nüüd õppima ja üle vaatama, kas kõik nõuded on põhjendatud, et teistel linnaosadel oleks lihtsam seda protsessi uuesti läbi teha.

Äkki tegid Mähe Seltsi MTÜ inimesed ise midagi valesti, pöördusid valede paberitega valede inimeste poole?
Olulisel kohal asjaajamise juures on häälestatus ja suhtumine. Kui see oleks nende poolt vähe koostööaltim ega tehtaks pidevalt etteheiteid instantsidele, siis võib-olla läheks protsess ka valutumalt. Projekti vedajale midagi küll ette heitmata on ta olnud oma ettevõtmistes suhteliselt emotsionaalne.

Aga kuidas saavad emotsioonid mõjutada seda, kui kiiresti ja kelle kätte paberid liiguvad? Kas emotsioonid ei peaks mitte jääma asjaajamisest välja, tunded ei tohiks ju puutuda sellesse, kuidas, kelle poolt ja kui kiiresti vormistatakse erinevaid pabereid?
Ei, loomulikult mitte. Mul on raske kirjeldada seda protsessi konkreetselt, aga inimesed soovivad tavaliselt saada lahendusi kohe nagu pangaautomaadist raha võttes. Ametasutustes asjaajamine täna nii lihtne ei ole. Kui inimesed ei saa kohe, mis tahavad, siis nad pettuvad, löövad vahepeal käega, alustavad siis uuesti ning asjad venivadki pikale.

Kui mõni linnaosa hakkaks täna tegema samasugust projekti infotahvlitega nagu Mähe Selts, siis kas nad peaksid läbi tegema sama raja 33 ametnikuga?
Ma arvan küll. Selles mõttes ei tehta linnaosadele kooskõlastusel hinnaalandust. Kindlasti esmapilgul linnaametnikud teavad, kuhu pöörduda ja seetõttu läheks kiiremini, aga kooskõlastusring on ikka endiselt sama. Täna ikkagi tuleks üle vaadata nõudmised, mis esitatakse ning kas ja kuidas seda protsessi kiirendada. Praegu ei ole see süsteem kindlasti asjaajajasõbralik.