Eesti Jahimeeste Seltsi asekantsler Andres Lillemäe ütles, et pole sellistest asjadest kuulnudki. “See on mulle täiesti uus asi. Kas neid Eestis üldse müüaksegi?” küsis Lillemäe kahtlevalt.

Teenindused ei paigalda

Eesti Autoklubi tehnik Tauno Kuum ütles, et on viledest kuulnud, kuid mitte kasutanud. “Mina neisse ausalt öeldes ei usu. Ja ma pole ka kuulnud, et ükski autoteenindus neid ametlikult soovitaks ja autodele külge paneks,” ütles Kuum. Lisaks meenutas tehnik paari aasta tagust juhtumit, kus ta tuttava autole põder ette astus, ehkki autol olid põtru eemal hoidvad viled küljes.

Õnnelikumalt läks offroad-klubi liikmel René Vellil, kes samuti viled ostis. Ees seisis sõit Käsmu, väljas oli novembrikuiselt pime ja vihmane.

“Olen enne ja pärast toda õhtut korduvalt sedasama teed sõitnud – suvel ja talvel, valges ja pimedas.

Aga vähemalt mulle tundub, et kõige rohkem silmi vaatas mulle metsapimedusest vastu tolsamal korral, kui need viled esimest korda autol olid,” meenutab Velli viletesti.

Ostjaid jätkub

Vilede importija, Hasmar Auto tegevdirektor Andri Kulbach ütles, et viled on minev kaup, et neid siia tuua. Tema sõnul müüakse neid autokauplustes üle Eesti.

Ise Kulbach vilesid proovinud ei ole, samuti pole autojuhtidelt tagasisidet saanud. Viled peaks tööle hakkama üle 40-kilomeetrise tunnikiiruse juures.

“Pole aga mingit garantiid, et põder siis ei ehmu ja hoopis auto poole ei jookse,” ütles Kulbach.

Maanteeameti liiklusohutuse osakonna peaspetsialist Urve Sellenberg ütles, et parim põdra teelt eemale hoidmise vahend on piirdeaed.

“Kuni me vaesed oleme ega suuda neid igale poole panna, peaksid inimesed ise oma käitumist valvama,” ütles Sellenberg. “Meeletu kihutamine on põhjuseks, miks me ei näe teisi liiklejaid, loomi ega iseennastki,” lisas ta.