Tuli hävitas prooviveski sisustust möödunud laupäeval õhtul, mil esialgsetel andmetel süütamisest puhkes majas võimas tulekahju. Päästeameti andmetel põles sama paik pühapäeval veel teist korda.

Mansardiga kahekorruselises majas hävis täielikult katus ja teise korruse vahelagi, osaliselt esimese korruse vahelagi. “Seda tulekahju oli oodata, sest muidu üsna vahvates, kuid valdajate poolt lohakile jäetud Rotermanni hoonetes pesitsevad hulgused ja joodikud, kes külma ilmaga otse ruumides tuld teevad,” märkis tuletõrje- ja päästeameti pressiesindaja Kirill Teiter.

Rotermanni tööstuskvartalis katselaborina tegutsenud prooviveskist oli muinsuskaitse all vaid fassaadid, sest ajaloolist sisustust majas polnud. “Väga suurt katastroofi tulekahju ei tekitanud. Loomulikult on selline õnnetus kahetsusväärne ja kurb, aga märksa rohkem kahju oli täielikult kruubiveskist, mis põles kaks aastat tagasi,” ütles Lankots.

Lankotsi sõnul on põlenud maja omanik Pro Kapitali tütarfirma, mis peab pärast uurimise lõppu ruttu hoone sissepääsud kinni lööma. “Detailplaneering on sellele piirkonnale algatatud ja enne selle kinnitamist omanik isegi ei tohi midagi hoonetega teha,” ütles Lankots.

Pro Kapitalile kuulub Tallinnas muinsusväärtuslikest piirkondadest ka endine Tondi sõjaväelinnak.