Kaunis ja päikeseline Eestimaa suvi pakub lõõgastumishetki ka poliitikutele, kelle puhkuseplaanidesse kuuluvad sport, heinategu, rännakud mööda kodumaad ja üksindusse eraldumine.

Kui Riigikogu liikmed saavad juba teist nädalat suve nautida, siis valitsuse töörütm jätab ministrite puhkuseaja napiks. Südasuvel on tööpostil enamik ministreid, kes alles unistavad vabadest päevadest.

Vaid peaminister Mart Laaril jääb sel aastal puhkamata. "Peaministri ülesanne on koordineerida valitsuse tegevust. Suvel käib pingeline töö 2000. aasta eelarvega. Ministrid on hästi töötanud, neile peaks hingetõmbeaega jaguma," tunnistas Laar.

Valitsusjuhi sõnul igatseb ta oma Kuressaare majakesest, mille ta ise oma "väikeste kätega ära värvis." Laari nukumaja on rootsi punane, valgete aknaraamide ja pruuni katusega. "Loodan suve jooksul mõned korrad Saaremaale ikka jõuda. Minu saarlasest naine unistab ka sellest," ütles peaminister.

Siseminister Jüri Mõis läheb juuli lõpul koos sõpradega Käärikule spordilaagrisse. "Tulevad Hannes Tamjärv pangast ja veel mõned. See saab olema tõsine rezhiimiga laager. Kaks korda päevas – hommikul ja õhtul on tugev treening," sõnas Mõis.

Sportlikud puhkuseplaanid on ka rahandusminister Siim Kallasel, kes tahab ühe nädala veeta tennise treeninglaagris. "Kavatsen puhata juuli lõpus–augusti algul. Ei tea, kuidas seda kasutada saan, kuna sel ajal käib kibe töö uue riigieelarve koostamisega," ütles Kallas.

Asmer autoreisile

Haridusminister Tõnis Lukas sõitis 5. juulil tütre Triinuga kaheks nädalaks külla Saksamaal uurimistööd tegevale abikaasale. "Alul oleme Göttingenis ja pärast Maibachis. Parema meelega oleksin Eestis, aga reis on vajalik perekonna ühendamiseks," ütles Lukas.

Sotsiaalminister Eiki Nestor puhkab juuli lõpus oma suvekodus Hiiumaal Emmaste vallas ja majandusminister Mihkel Pärnoja juuli keskel kaks nädalat Võrtsjärve ääres.

Välisminister Toomas Hendrik Ilvese suveperiood on täidetud erinevate visiitidega. Lisaks enda välisreisidele, tuleb Ilvesel võõrustada Eestit külastavaid tipp-poliitikuid. "Loodan mõne üksiku päeva ikka varastada," sõnas ta. Ilves loeb vabal ajal kõige meelsamini raamatuid. "Minu peamine soov on lugeda asju, mis pakuvad intellektuaalset naudingut. Puhkusepäevadel tahab ta olla vaid Eestis. "Lennuk on muutunud mulle väga vastikuks asjaks. Välismaal on ka kallis, lisaks olen paljudes maailma kohtades elanud."

Kaitseminister Jüri Luik puhkab ametlikult juulis. "Vanasti meeldis mulle väga reisida, kuid tänu oma ametitele meeldib nüüd olla Eestis. Mul on üks väike koht Põhjarannikul, Hara lahe ääres."

Kultuuriminister Signe Kivi väitel ta sel suvel praktiliselt ei puhka. "Ühe nädala loodan olla perekonna Lahemaa suvekodus. Seal saan ma paljaste jalgadega murul käia ja olla täpselt nii kole või nii ilus, kui ma hetkel soovin," rääkis ta.

Põllumajandusminister Ivari Padar kurtis, et mitmed vabad päevad läksid töökohustuste tõttu vett vedama. "Liiga kuum aeg on – tegelda tuleb uue eelarvega. Ei teagi, millal puhata saab," sõnas Padar. Ka Võrumaale heina tegema pääseb põllumajandusminister vaid nädalavahetustel. "Eks sugulased aitavad siin välja."

Justiitsminister Märt Rask tahab puhkuse ajal inimeste eest peitu pugeda Vihterpalus olevasse suvekodusse.

Teede-ja sideminister Toivo Jürgensonil on idee minna perega turistidena viisavaba Euroopaga tutvuma. "Laome autole asjad peale ja vaatame, kui kaugele jõuame. Siis näeb, kuidas näiteks Via Baltica toimib," ütles ta.

Regionaalminister Toivo Asmer läheb juuli keskel kaheks nädalaks puhkusele. "Olen põhilise aja Eestis, korra sõidan Prantsusmaale, kus poeg sõidab Euroopa meistrivõistlusel karti. Ees ootavad ka kodused tööd, mis on 100 päevaga tegemata jäänud."

Kui valitsust sunnib suvisel ajal kibedalt tööle 2000. aasta riigieelarve, siis Riigikogu liikmete puhkusele vajutavad oma pitseri sügisesed kohalikud valimised. "Nagu alati, tahaks ta ka sel suvel olla noor, õnnelik ja vaba. Kahjuks ükski neist soovidest ei täitu," ütles koalitsiooninõukogu esimees Andres Tarand. Väliskomisjoni esimehena tuleb Tarandil suvi läbi vastu võtta ja kohtuda eri riikidest saabuvate delegatsioonidega.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi on juulis Muhus, Saaremaal ja Tartu kandis. "Teen sporti ja kasvatan lapsi. Nädala keskel tuleb ilmselt Tallinnas käia."

Tammsaar tapab sigu

Mõõdukate fraktsiooni aseesimees Tõnu Kõiv on samuti Eestis. "Sõidame perega nädal aega ringi ühes Eesti maakonnas, mis tuleb veel koos lastega välja valida. Olles esimest korda Riigikogus, kavatsen suvel tegelda seaduseloomeliste taustadega," rääkis ta.

Keskerakonna abiesimees Kalev Kallo on oma Kakumäe suvilas. "Töö ja puhkus käivad seal käsikäes. Kindlasti käin ka Kilingi-Nõmme kandis elava ema juures. Pikalt puhata pole aega – juuli keskel tuleb juba hakata valmistuma sügisesteks valimisteks," ütles Kallo.

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees, EME fraktsiooni liige Tiit Tammsaar ütles, et tema puhkus läheb heinateole ja sigade likvideerimisele.

"Paastueelarve sunnib pool tootmist ära kaotama. Koalitsioon suutis seal põllumeeste kütuseaktsiisi kompensatsiooni veelgi vähendada." Suvel tahab Tammsaar käia ka jahimeeste kokkutulekutel ning jahil, kuhu ta tänavu veel jõudnud ei olegi.

Maarahva Erakonna esimees Arnold Rüütel tahab olla pere ja lastelastega peamiselt Saaremaal. "Läbi aegade oleme alati suvitanud Eestimaal," tõdes ta.