„Eesti pole viisavabaduse suhtes esitanud Venemaale ühtegi oma erilist nõuet ning see peaks niimoodi ka jääma,“ ütles välispoliitika asjatundja ja Euroopa Komisjoni ametnik Erkki Bahovski. „Viisavabaduse andmise nõuded on kirjas alusdokumentides ja need pole Eesti poolt välja mõeldud.“

Euroopa Liit ootab Venemaalt viisavabaduse nimel mitmeid seadusemuudatusi, kuid ka inimeste tagasivõtu lepingu sõlmimist.

„Eesti ja Euroopa Liit soovivad väga viisavabaduse laienemist, sest see võimaldab inimestel vabalt liikuda ja soodustab majanduskasvu,“ rääkis Bahovski. „Kuid viisavabaduse eelduseks olevatest nõuetest ei saa mööda vaadata.“

Viisavabadus võib praegu, kui puudub tagasivõtuleping Venemaaga, kaasa tuua kuritegevuse laine valgumise Euroopasse, ütles poliitikavaatleja Tiit Made.

„Kaliningradi oblastile ei tohi erandkorras viisalihtsustust anda, sest Venemaa pole ennast näidanud usaldusväärse partnerina,“ lausus Made. „Itaalia ja Prantsusmaa muidugi sooviksid viisavabaduse andmise kiirendamist, kuid Kesk-Euroopa riikide näol on tegemist suure hulga Euroopa Liidu liikmetega, kes sellesse ettepanekusse suhtuvad oma ajaloolise kogemuse tõttu suure ettevaatlikkusega.“

Venemaale viisavabaduse andmisega viivitamine on kõlvatu ja muutub suhetes Euroopaga reaalseks probleemiks, teatas välisminister Sergei Lavrov esmaspäeval.

Euroopa Liit peab Lavrovi sõnul lahendama viisavabaduse andmise Venemaale kiiresti ja positiivselt
President Dmitri Medvedev on nõudnud, et Euroopa liit vaataks hoopis üle lepingud partnerriikidega, kellega on viisavabadus eelnevalt sõlmitud.

Peaminister Vladimir Putini arvates toetab enamus Euroopa Liidu liikmeid kiiret viisavabadust, kuid mõned üksikud riigid takistavad seda poliitilistel eesmärkidel.