Vasli Nikolaev sõnas, et kardab praegu Marimaale minna. Samuti prognoosis ta, et pärast maridele osutatud tähelepanu lõppu halveneb maride olukord veelgi. Nii juhtus näiteks pärast europarlamendi mari-resolutsiooni. Siis tõmbasid kohalikud võimud pärast esimest ehmatust rahvuslaste õhuavad päris koomale.

Haridusminister Mailis Repsi väljaütlemisi kommenteeris Nikolaev nii: “Vene propaganda töötab hästi. Igal sammul püütakse näidata, et olukord on hea, kuigi tegelikult on suuri probleeme. Et tõesti olukorrast aru saada, peab seal elama.”

Soomeugrilaste kongressis osaleva ja praegu Marimaal viibiva Tartu ülikooli doktorandi Andres Heinapuu sõnul püüavad võimud väliskülaliste liikumist hoolitsuse sildi all kontrollida ja reguleerida. Näiteks korraldati väliskülalistele ekskursioon kohalikku aedviljasovhoosi. “See meenutas veidi filmi “Viini postmark”, mille algul oli ekskursioon kastitehasesse.”

Enda sõnul siiski ka omal käel maride hulgas ringi liikunud Heinapuu tõdes, et maride olukord on kehv. “Sellist asja nagu sõnavabadus siin pole. Opositsioonilist kirjandust trükkida pole võimalik, isegi mitte naabervabariikides. Meedia olukord on siin nagu meil nõukogude ajal või praegu Põhja-Koreas.”

Reps õigustab

Vene teles rõõmsameelselt olusid kiitnud haridusminister Reps õigustas eile oma käitumist, et tema rääkis hoopis hariduspoliitikast. “Ajakirjandust kritiseerimata väljendas minister mõtet, et ajakirjandus ei anna ega saagi anda ühestki riigist terviklikku pilti,” teatas ministeerium.

Minister Repsi sõnul võiks meil olla rohkem informatsiooni Marimaa hariduselu kohta. ”Seetõttu on mul väga hea meel, et sain ise kohapeal olukorraga tutvuda,” märkis Reps.

Võimud ahistavad opositsiooni. Kohalik liider hukkus

•• Soomeugrilaste kongressile on loobunud sõitmast mitmed väliskülalised, Nimekamate hulgas Helsingi ülikooli professor Pauli Saukkonen, kes teatas ka ametlikult, et loobus osalemast protestina kohaliku administratsiooni ja Vene välisministeeriumi vastu.

•• 14. augustil toimus Mari-Eli pealinnas Joškar-Olas miiting, mille järel andsid kohaliku maride organisatsiooni Mari Ušem (Mari Liit) esindajad intervjuu Soome televisioonile. Selle eest ootavad miitingulisi kohalike võimude süüdistused. Võimud takistasid aktiivselt ka meele- avalduse korraldamist, piirates ümber teehooldusmasinatega, mille mootorid töötasid samal ajal täistuuridel.

•• Viimase aasta jooksul on opositsiooni tabanud tagasilöögid. Kuu aega tagasi hukkus kahtlastel asjaoludel liikluses näiteks kohalik liider, soome-ugri keelte professor Juri Anduganov.

•• Soome-ugri rahvaste infokeskuse andmetel on Marimaal mari keelt õppivate laste arv kahanemas: viimase viie aastaga on see vähenenud 27 protsendi võrra ehk 72 533 õpilaselt 52 847 õpilasele. Allikas: EPL