Sel esmaspäeval mõistis Harju maakohus süüdi neli meest Eesti seni suurimas narkokuriteos, kuid üks nende kaassüüdistatav, Sergei Grigorjev karistust kandma ei pea, sest teda pole enam elavate kirjas. Vähemalt nii väidavad kohtule esitatud dokumendid. Põhja prefektuuri kriminaalbüroo narkokuritegude talituse juhil, politseikapten Kaido Kõplasel on neid dokumente aga raske uskuda.

„Üldiselt see on väga keeruline juhtum, meil pole enne seda ette tulnud, et võltsitakse surmatõendit,” rääkis Kõplane, kes aga just seda antud juhul kahtlustab. Ning et kurjategija on loonud endale Venemaal hoopis uue identiteedi. Samal ajal on ka politseiniku sõnul nüüd ainult 95-protsendine tõenäosus, et ta Venemaa avarustest üles leitakse, kui ta tõesti veel elus on. „Mis me saame teha, on, et kontrollime dokumentide õigsust.”

Mehe surma dokumendi tõi Eestisse tänavu aasta jaanuaris tema endine naine, kes ise elab Venemaal. Dokumendi on välja andnud Peterburi linnavalitsuse perekonnaseisuamet. Surma põhjuseks on seal toodud infarkti tagajärjel tekkinud komp­likatsioonid. Surma kuupäev on aga 16. märts 2010.

Eesti Päevalehel õnnestus telefonitsi kätte saada Grigorjevi eksnaise ema, kes kinnitas, et Sergei on surnud. „Minu tütar üldiselt enam ei elanud temaga koos, nad läksid lahku juba mõne aja eest,” selgitas naisterahvas. „Teda teavitati surmast. Aga ta ei ela Peterburis, seega võttis sinna reisimine aega ja kõigi dokumentide vormistamine. Seejärel võttis omajagu aega Eestisse reisimine,” selgitas ta asjaajamise venimise põhjusi.

Surm on registreeritud ka Tallinna perekonnaseisuametis. Tallinna perekonnaseisuametist selgitati, et nemad aktsepteerivad kõiki Venemaal välja antud dokumente, kuna kahe riigi vahel kehtib vastastikuse õigusabi leping. Eraldi välismaalt tulevate dokumentide autentsuse väljaselgitamisega Eesti perekonnaseisuamet ei tegele.

Sergei Grigorjev oli küll võimudel menetluse alguses käes ja ta istus koos kaaslastega eeluurimise ajal vanglas, kuid kohus vabastas nad, kuna oli rikutud menetlustoiminguid. Grigorjev kadus siis ära Venemaale ja pärast seda teda enam kätte ei saadud.  

Esmaspäeval süüdi mõistetud kamba liidrile Maksim Dvorkinile määrati karistuseks 14 aastat vangistust, teistele väiksemad karistused. Mehed mõisteti süüdi 37 kilo metamfetamiini käitlemises ning veel teistes narkokuritegudes.