“Esitasime paar nädalat tagasi neile oma plaani. Vältisime marsruudil spetsiaalselt paiku, mille kohta teame varasemast, et neid on ohtlikuks peetud,” rääkis ürituse Tallinn Pride üks korraldaja Lisette Kampus.

“Politsei vastas, et pakutud variant ei sobi, sest rongkäik segavat kodanike põhiseaduslikku õigust vabale liikumisele. Teiseks põhjuseks toodi turvakaalutlused. Meie arvates pole kumbki põhjendus õiguslikult pädev.”


Edasi läksid korraldajad linnavalitsusse, kuid ka linn ei nõustunud üritust enne registreerima, kui selle plaan on politseiga kooskõlastatud.

Siis teatas politsei, et soovitavad korraldajatel liiklus osaliselt sulgeda. Selleks tuleb aga saada kooskõlastus kommunaalametilt. “Varasematel aastatel on vanalinna loetud õuealaks, kus liiklust ei ole vaja ümber korraldada,” märkis Kampus.

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Tuuli Härsoni sõnul nõudis politsei korraldajatelt täiendavaid kirjalikke materjale selle kohta, kuidas nad kavatsevad tagada avaliku koosoleku seadusest ja liiklusseadusest tulenevad kohustused.

Turvafirma tagab korra

Kampuse sõnul palkavad korraldajad turvafirma nagu varasematel aastatel. “Samas on võimatu meilt nõuda selle tagamist, et keegi tee äärde mune loopima ei tule.”

Kampus usub siiski, et politseiga jõutakse kokkuleppele. “Meie eesmärk on politseiga võimalikult head koostööd teha,” ütles ta. “Rongkäigu registreerimise tähtaeg on seitse päeva enne toimumist.”

Korraldajate esialgse kava kohaselt algab 11. augustil toimuv homoparaad Sauna tänavalt ning liigub läbi Väikse-Karja, Suur-Karja, Harju, Kullassepa, Mündi, Pühavaimu, Vene ja Viru tänava tagasi Sauna tänavale. Tavapäraselt on rongkäigus osalenud umbes 400 inimest.

Mullu ründasid homoparaadi ennast noorteks Eesti patriootideks nimetanud noormehed. Tõsisemaid vigastusi sai viis-kuus inimest, üks viidi peahaavadega traumapunkti.