Teisipäeval kell 22.19 helistas politseisse eesti keeles kõnelev mees, kes nimetas ennast Henri Hanseniks ja teatas, et tema kollasest Fiati kaubikust on Laagris Vabaduse puiesteel lahti pääsenud tiiger. Mees leppis politseiga kokku, et ootab neid kaubikuga piirkonnas ringi tiirutades. Nelja minutiga kohale saabunud politseipatrull ei leidnud eest ei kaubikut ega tiigrit, samuti oli välja lülitatud mehe mobiiltelefon. Politsei lõpetas otsingud kell 23.07.

“Siin on mitu põhjust, miks me arvame, et mingit tiigrit ei olnud. Politsei on seisukohal, et see oli halb nali,” ütles Tallinna politseiprefektuuri pressiesindaja Helin Taal.

Tundmatu väitis, et tuli koos tiigriga üle piiri ning kavatseb looma Pihkvasse viia. Järelepärimine piirivalvesse näitas, et viimasel ajal pole keegi tiigrit üle piiri toonud. Politsei andmeil ei ole Henri Hanseni nimelist meest politseiregistris. “Tegu võib olla ka valenimega,” ütles Taal. Kodakondsus- ja migratsiooniameti andmeil pole sellist inimest ka Eesti kodanike hingekirjas.

Kahtlust äratab ka tõik, et enne politseisse helistamist pidas mees vajalikuks meediat informeerida.

Politsei peab ikka tiigrit otsima

Vaatamata sellele, et tegu on tõenäoliselt naljaga, peab politsei endiselt tiigri suhtes valvel olema. “Patrulle on rohkem väljas, sest politsei peab asja tõsiselt võtma, kui on vähimgi võimalus, et tiiger seal on,” nentis Taal.

Praegu üritab politsei selgeks teha helistaja isikut. Mobiiltelefon, millega väljakutse tehti, on Taali sõnul siiani kas levipiirkonnast väljas või välja lülitatud. Asja uuriv Lõuna politsei kriminaaltalitus ei soovinud mehe numbrit avaldada, vaatamata sellele, et see võiks uurimist edendada.

“Vara veel. Püüame oma jõududega hakkama saada. Teeme kõik, et see mees tabada, endalgi huvitav teada saada, kes see selline oli,” ütles kriminaaltalituse komissar Kristian Jaani. Kuigi tegu oli anonüümse Simpeli numbriga, on Jaani sõnul kõneeristuste kaudu võimalik huligaanile jälile saada.

Tabamise korral saab telefonihuligaanile esitada süüdistuse eritalituste valeväljakutseid puudutava paragrahvi järgi, mille kohaselt võib süüdlast karistada trahviga kuni 300 trahviühikut (praegu 18 000 krooni) või arestiga.

Päästeamet on püüdnud kobrasid ja ahve

Tavaliselt tegeleb pagenud loomade püüdmisega päästeamet, valeväljakutse tõenäosuse tõttu seekord päästjaid ei kutsutud. Tuletõrje- ja päästeameti peaspetsialist Kirill Teiter nimetas kõige värvikamaks juhtumit ülemöödunud suvest, kui päästjatel oli tegu Vabaduse platsi kasiino trepil istuva mägraga. “Paar korda on ka ahve püütud, paar korda kobrasid. Tavaliselt on tegu meremeeste poolt salaja üle piiri toodud elukatega,” täpsustas Teiter.

Neljandik kõnedest valeväljakutsed

Politsei möödunud aasta statistika kohaselt sai juhtimiskeskus aasta jooksul kokku 706 000 kõnet, millest vaid 25 protsenti osutusid tõsise kaaluga ehk politsei sekkumist vajavateks väljakutseteks, ülejäänud oleksid aga pidanud minema kas vahetult konstaablile, usaldustelefonile või lausa infoliinile. Nii näiteks helistab Lasnamäelt alatasa politseisse vene naine, kes väidab, et maja keldris on mingid mehhanismid, mis tekitavad magamist segavaid elektrivälju.