Politsei palub inimestel, kes tema asukohta teavad, võtta ühendust telefoninumbril 612 4906 või 110. Kriminaalasi Putki tegevuse kohta algatati omastamise paragrahvi alusel juba mullu kevadel, kuid mees on kadunud kui vits vette.

Firma Olemar majahalduri Putki ausameelsuse suhtes tekkis kahtlus kõigepealt korteriühistul Uus-Maleva 7, kui ühistu uus juhatus märkas, et Putk on teinud endale pangakaardi ja võtnud sellega ühistu kontolt välja tuhandeid kroone ilma ühegi selgituseta. Sealhulgas võttis ta öösel pangaautomaadist sularaha, enamasti umbes 3000 krooni kaupa.

700 000 krooni puudu

Lisaks tegi Putk ühistu kontolt ülekandeid oma firma OÜ Wismari Elamuhooldus kontole. Jällegi ühistu teadmata ja ühegi selgitusega, mille eest täpselt. Kokku kadus ühistu kontolt salapäraselt 700 000 krooni.

Mis tegi asja aga eriti segaseks, oli see, et Putk istus korraga kahel toolil: ta lasi end valida ühistu juhatuse liikmeks, kuigi ise majas korterit ei omanud, ja vormistas end ka ühistu majahalduriks, tehes lepingu iseendaga. (Ühistu ja hooldusfirma Olemar lepingus on ühistu juhatuse liige Tarmo Putk ja firma Olemar juht Lauri Laats kokku leppinud, et ühistuasju hakkab ajama majahaldur Putk, keda soovitab ühistule firma Olemar.)

Putk keeldus siis ja on keeldunud tänini ühistule üle andmast nende aastate majandusaruandeid.

Kui Eesti Päevaleht sellest juhtumist kirjutas, võtsid meie­ga ühendust veel kaks suurt Tallinna majaühistut, kes samuti rääkisid murest majahaldur Putkiga, keda nad süüdistavad raha riisumises sama skeemi kasutades. Korteriühistu Suur-Ameerika 35 on Laatsiga püüdnud vaielda paar aastat ja pöördunud ka politsei poole. Põhimõtteliselt süüdistab korteriühistu Laatsi firmat rohkem kui miljoni krooni ühistu raha raiskamises töö peale, mis jäeti üldse tegemata või tehti äärmiselt hooletult.

Putki tööandja Olemar, mis kuulub hiljuti Mustamäe linnaosavanema kohalt taandunud sotsiaaldemokraadile Lauri Laat­sile, kaebas nüüd aga vastukäiguks kohtusse hoopis ühistu Uus-Maleva 7, nõudes neilt väidetavalt saamata jäänud 99 000 krooni osutatud teenuste eest. Olemar viitab samale lepingule, millega Putk ja Laats leppisid kokku, et majahaldur kannab ühistu nimel Olemarile iga kuu raha. Hagis on esile toodud, milliste kuude eest on jäänud ülekanded tegemata.

Ühistu kontoväljavõttest on näha, et Putk tegigi Olemarile aeg-ajalt ülekandeid, kuid mõned kuud on jäänud vahele. Samal ajal on ta teinud ülekandeid ka enda firmale Wismari Elamuhooldus ja võtnud välja sularaha.

Putk ise on nüüd kadunud ja puuduvad ka paberid, milliseid teenuseid on Olemar ühistule ülepea osutanud.

Putk on putkus, Laats ei räägi

•• „No ma arvan, meil on õigus nõuda oma võlga välja,” kommenteeris napilt Lauri Laats, kes kandideerib eelolevatel valimistel riigikokku.

•• Küsimustele, kus on tema endine töötaja Tarmo Putk ja miks ei näidata ühistule raamatupidamisdokumente selle aja kohta, mille eest võlga nõutakse, ei nõustunud Laats vastama, vaid andis oma advokaadi telefoninumbri.

•• Uus-Maleva 7 ühistu esinaine Irina Holland ütles, et nemad tegid Olemari hagi peale taotluse, et enne oodataks ära Putki vastu algatatud kriminaalasja lahendus, kuid Laatsi firma polnud sellega nõus. Järgmine istung selles asjas on veebruaris. Millal aga kriminaalasi edasi liigub, ei osatud prokuratuurist öelda, sest kõigepealt on vaja Putk üles leida.

•• „Prokuratuur ei saa tsiviilmenetlust kommenteerida, seega ei saa me vastata ka küsimusele, miks asja aetakse kahe menetlusega,” vastas prokuratuuri pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik. „Korteriühistul on õigus tsiviilmenetluses oma väited ja selgitused edastada, kohus teeb otsuse ikka kõiki poolte esitatud asjaolusid hinnates,” lisas ta.