Keskkriminaalpolitsei versiooni järgi organiseerisid 8. oktoobril vahistatud Silves (36) ja Lembit (40) 1998. aasta 1. novembril neile Tallinna kesklinnas Narva maanteel hotelli Central vastas asunud piljardisaali X-Club süütamise.

Kuigi tulekahjus hävis ka piljardisaali raamatupidamine, olid politsei andmeil asutusel kaelas võlad. Neist vabanemiseks kindlustati põlengu eel klubi siseviimistlus ja vara Eesti Varakindlustuses kolmele miljonile kroonile.

Süütamise ajal Hispaanias. Silves ja Lembit üritasid endale alibit tagada sellega, et sõitsid ise süütamise ajaks Hispaaniasse, kuid politseil õnnestus meestele süüdistuse esitamiseks koguda piisavalt tõendeid.

Eelmisel nädalal süüdistuse saanud Silves ja Lembit eitavad osalust pettuses, kuid sellest hoolimata võttis politsei Lembitu vahi alla, sest peab võimalikuks mehe põgenemist välismaale.

”Ta on kolm aastat Eestis olnud, kuigi teadis kogu aeg, et politsei teda selles kuriteos kahtlustab,” ütles mehe advokaat Veljo Viilol. ”Kuhu ta siis nüüd äkitselt põgeneks?”

Silves on advokaadi sõnul vabaduses.

Vaevalt tund enne piljardisaali süütamist hakkas seal tööle signalisatsioon, kuid maja valvur ei avastanud kontrollimisel midagi kahtlast.

Süütamiskohal bensiinikanistrid. Põlengujärgselt piljardisaali kontrollinud ekspertide hinnangul oli 550-ruutmeetrine saal süüdatud korraga mitmest kohast. Kuriteokohalt lahkudes oli süütaja endast maha jätnud kolm tühja bensiinikanistrit.

Miljonipettuse korraldamise tõttu 8. oktoobril vahistatud Uku Lembitut ja Tõnu Silvest ähvardab kohtus süüdimõistmisel rahatrahv või lühiajaline arest.

Politsei teatel on selles kriminaalasjas peale Lembitu ja Silvese ka teisi kahtlusaluseid, kelle seost süütamisega üritatakse tõendada.