Enne vahistamist jõudis väidetav petisametnik teha kohtunikueksami

Politsei vahistas Pärnus linnaametniku, keda kahtlustab altkäemaksu väljapressimises korterit üürida soovinud naiselt, ent vahistatu peab kahtlustamist arusaamatuseks. 29. oktoobril Pärnu linnale kuuluva OÜ Kesklinna Elamu kontoris vahistatud ettevõtte õigusnõunik Arved Schumann (54) pressis korterit üürida soovinud naiselt politseinike andmeil välja 20 000 – 25 000 krooni.

Kolm nädalat vahi all hoitud mehele esitas uurija hiljem süüdistuse kelmuses, mille eest võib kuni kolmeks aastaks vangi minna. “Kuigi mina arvan, et tegu oli väljapressimisega, leidsid teised õigusspetsialistid, et tegu tuleb kvalifitseerida kelmuseks,” ütles keskkriminaalpolitsei Lääne regionaalkeskuse juhtivinspektor Heli Kesklaas.

Eesti Päevalehe andmeil soovis väidetava kuriteo ohvriks langenud naine Pärnus asuvasse puust eramajja üürida tühjalt seisnud esimese korruse korterit. Naise seletuse järgi väitis õigusnõunik, et korterile on teisigi tahtjaid ning tehku naine oma rahaline pakkumine suurusjärgus 20 000 – 25 000 krooni.

“Esimese 10 000 eest lubati sõlmida aastane üürileping. Teise 10 000 eest pikendada lepingut viiele aastale,” ütles Kesklaas.

Enne teist sissemakset politseisse pöördunud naine läks 29. oktoobril Schumanni kontorisse, kus politsei ta pärast raha üleandmist vahistas.

“Niipea kui see naine jõudis püsti tõusta, oli tuba politseinikke täis,” rääkis süüdistatav jurist Eesti Päevalehele. “Hiljem kuulsin, et talle oli “lutikas” vestluse pealtkuulamiseks kaela taha pandud.”

Schumanni väitel ei pressinud ta naiselt raha välja, vaid küsis raha, veendumaks, et naine on ikka võimeline korterit üürima. “See oli tagatisraha, et Saksamaal elav majaomanik tehingu heaks kiidaks. Hiljem oleks ma raha tagasi maksnud,” väitis ta.

Politsei kahtlustab, et Pärnu linnale kuuluvate korterite erastamisel inimesi juba aastaid nõustanud Schumann võib olla seotud teistegi väljapressimistega.

“Pärast ajalehes avaldatud teadet võttis meiega ühendust mitu inimest. Nüüd on mul vaja kontrollida kõiki tehinguid, mida võib kokku olla ligi 500,” rääkis inspektor.

Schumanni väitel on tal kõigi rahaliste tehingute kohta dokumendid.

Õigusnõuniku kodus tehtud läbiotsimisel leidis politsei asju, mille ostmine linna palgal olevale juristile käiks üle jõu. “Maja ostsin elu jooksul kogutud säästude eest enne Pärnus juristina tööle asumist. Neid on mul veel niipalju alles, et teise samasuguse maja ostmine ei käiks mulle ka üle jõu,” selgitas Schumann.

Varasemad kolm aastat majandusministeeriumile kuuluvas AS Astronis erastamisega tegelenud mees jõudis uues ettevõttes töötada vaevalt kuu.

“Arvan, et süüdistus on eksitus või kellegi tahtlik kättemaks,” ütles OÜ Kesklinna Elamu juhataja Garri Suuk.

“Minu advokaat ütles, et olen kellelegi tõsiselt kanna peale astunud,” ütles Schumann. Enne vahistamist tegi ta edukalt kohtunikueksami ja enne Kesklinna Elamusse tööleasumist kandideeris Pärnu prokuröri kohale.