Vahistatud võtsid ülekuulamisel süü omaks.

Uibo sõnul õnnestus kurjategijatel enamik varastatud väärismetallist välismaale müüa.

Sillamäe suurim tööandja AS Silmet avastas 20. novembril, et firma Keskpuiestee 1B asuvast valmistoodangu lao hoonest on kadunud 787,3 kilogrammi tantaalhüdroksiidi. Augud lao plekk-katuses ja seinas viitasid asjaolule, et suure koguse väärismetalli on nädalavahetusel minema tassinud vargad.

"Kindlasti polnud siin tegu üksiku juhusliku vargaga, vaid põhjalikult ja pikalt ette planeeritud vargusega," ütles Silmeti kommertsdirektor Jaak Järv toona. Ta pidas võimalikuks, et varguse tellimise taga võivad olla firmad või eraisikud, kellel on sidemeid välismaal.

Varastatud kraami võiks sinna müüa, sest Eestis tantaalhüdroksiidi ei kasutata. "Tegu on suhteliselt defitsiitse elektroonikatööstuses kasutatava materjaliga, mille järgi on praegu turul nõudlust," ütles Järv, spekuleerides, et varastatu sooviti müüa näiteks Hiinasse või Kasahstani.

Silmet Grupi juhatuse esimehe, endise peaministri Tiit Vähi sõnul on varaste kätte sattunud tantaalhüdroksiidi koguse Eestist väljaviimise võimalused üsna piiratud.

Vähi sõnul pole tantaali vargusega tekitatud üle miljonikroonine kahju tehasele küll oluline tragöödia, kuid raputus on see siiski. "Meie 45-50-miljonilise kuukäibe ja 4-5-miljonilise kuukasumi juures pole see märkimisväärne kahju, mis tehase seisma paneks," ütles Vähi.