Kaido Saaki ei üllata, et just viinaotsimine ettekäändeks toodi, ja arvab, et läbiotsimine oli rohkem seotud Lihula skandaalse mälestussambaga, mida ta õnnistamas käis, kirjutab SL Õhtuleht.

"Noo, on ju teada asi, et see on neil alati selline tüüpettekääne. On ju viimaste aastate jooksul päris palju kaitseliitlaste ja relvadest huvitatute kodudes käidud ja siis on alati üks ja sama ettekääne olnud," teab Saak enda sõnul teisigi juhtumeid, kui alkoholi otsima mindi ja relvad leiti.

"Ega ma selle vastu ei vaidle, et need asjad olid," ei tõrju kaitseliitlasest kirikuõpetaja siiski talle esitatud süüdistust seadusevastasest relvakäitlemisest. "Ma ei ole nendega kedagi maha lasknud ega neid kuskilt varastanud – mingit jama pole nendega korda saatnud. Siiani on mu minevik seadusesilma ees laitmatu olnud," kaitseb ta ennast siiski.

Saak on enda sõnul lapsepõlvest saati vanavara vastu huvi tundnud ja peab praegugi Lihulas antiigipoodi. Kogusse kuulunud relvad olid pärit vanavaralaatadelt, mõned kohaliku miilitsa pärandus. Teiste seas olnud ka näiteks kohaliku mõisniku ülemöödunud sajandi jahipüss.

"See on osa ajaloost. Meestele ikka püssid meeldivad," ütleb pastor oma relvakorjamiskire kohta.

Tagantjärele mõeldes leiab ta, et eks nende relvade avalikult muuseumieksponaatidena hoidmine ning sõpradele ja asjast huvitatud inimestele näitamine oli viga. "Politseil polnudki väga palju vaja otsida – garaaži uks lahti teha ja seal nad olidki," ütleb ta ja lisab, et hoidis relvi nii, et need kellelegi ohtu ei kujutanud.

Saak kahetseb nüüd kõige rohkem seda, et ta vanavarana kogutud relvade tarvis õigel ajal kollektsioneerimisluba ei hankinud. Sest nüüd tuleb relvad riigile loovutada ja süüdimõistmise korral ei anta talle enam ka uut relvaluba.

Kohalike elanike ja koguduse suhtumist relvalaoga kirikuõpetajasse Saak veel ennustada ei oska. "Eks see ilmselt selgub lähemate päevade jooksul," ohkab ta, ent loodab siiski, et tema eksimus andestatakse ja kohus mõistab talle karistuse tingimisi.

Lääne ringkonnaprokuratuuri prokuröri Ülle Tamme sõnul alustati väärteomenetlust anonüümse teate põhjal, kus viidati, et Saak käitleb ebaseaduslikult alkoholi, hoides salaviina ka kodus. "Seoses sellega otsisime ta kodu läbi ja seal tuli ilmsiks kogu järgnev, mille pinnal alustati kriminaalasi," selgitab Tamm.

Prokurör küll relvade täpset arvu ei ütle, kuid tema sõnul pole neid vähe. "Neid on ikka päris palju, ei jõua üles lugedagi. Pikk süüdistus on," ohkab Tamm.

Tamme sõnul poleks Saak nende relvade hoidmiseks ka siis luba saanud, kui oleks seda ametlikult taotlenud.

"Alla viie aasta ei saa karistus olla, kuid vangistus võib olla tingimuslik," arutles Tamm kohtu võimalusi.