Tänases Kuku raadio saates Magneet lahkas politseipeadirektor Raivo Küüt ajakiranike Janar Filippovi ja Raul Ranne küsimustele vastates Ida prefekt Aivar Otsalti vahistamise tagamaid.

Prefekt Otsaltit kahtlustatakse Lõuna prefekt Tarmo Kohvi järele luuramise korraldamises ja tema kohta kompromiteerivate andmete kogumise püüdmises. Mitut Lõuna prefektuuri politseinikku kahtlustatakse ebaseaduslikus jahipidamises ja informaatoritele andmiseks mõeldud raha omastamises.

Raivo Küüdi hinnagul sai politseinike nuritegudeni viinud olukord alguse sellest, et prefekt Otsalt oli Lõuna-Eestis politseijuhiks liiga kaua – 13 aastat. „Järelevalvega tegelevates asutustes peab toimuma roteerumine ja seda eriti, kui on tegemist väiksemate kogukondadega. Kui ollakse administratsiooni juht, siis muutuvad pikka aega samas meeskonnas olles ülemuse-alluva suhted liiga familiaarseks. Tekivad probleemid,“ ütles politseipeadirektor.

Küüt ei selgitanud, kuidas lasti Aivar Otsaltil 13 aastat samas piirkonnas töötada, kuid ütles, et ise politseipeadirektoriks saades laskis ta Lõuna-ja Ida prefektidel kohad vahetada.

Raivo Küüt analüüsis ka põhjuseid, mis võis ajendada Lõuna prefektuuri politseinikke vääraid tegusid sooritama. „Antud juhtumi pihul võib esile tuua, et tekkisid väga sõbralikud suhted (Lõuna prefektuuris- toim.) ja tekkisid huvid, mis väljusid tavapärasest raamist. Tunti kõrge politseijuhi poolt antud kaitset,“ selgitas politseipeadirektor.

Ajakirjanikud tundsid huvi, kas Otsalt võib vahistamisest vihastatuna hakata välja lobisema ametikoha tõttu teada saadud tundlikku infot. „Tegelikkuses politseijuhtidel mingit erilist informatsiooni vallata ei ole. Iga politseiametnik saab informatsiooni selles ulatuses, mis on seadusega ette nähtud. Siin ei ole nii, et mida kõrgem politseiametnik, seda rohkem ta teab,“ lükkas Raivo Küüt selle arvamuse ümber.

Kuku raadio saatejuhid küsisid ka seda, kas Aivar Otsaltit Ida prefektuuri juhina asendav Margus Kotter on purjuspäi avariitegemise tausta tõttu ikka sobivaim inimene prefektuuri juhtima. „See on hea küsimus. Olukord, mis tekkis, oli ootamatu. Oli vaja kiiresti leida inimene, kes jätkaks igapäevast politseitegevust Ida prefektuuris. Tavapärane on, et ametisse määratakse prefekti kohustäitja. Siis keegi ei küsi kunagi, kas see inimene sobib. Mina ei tahtnud teha valikut tavapäraselt, tahtsin, et asetäitja oleks politseiametist,“ põhjendas Raivo Küüt oma valikut.

Kotteri „luukere“ ehk purjusäi avarii tegemise kohta nentis Küüt, et Margus Kotter on oma karistuse kandud. „Ta on mitu ametiastet allpool selle karistuse kandnud ja Marguse hilisem tegevus politseiametis on olnud hea. Ta on olnud hea juht ja ta tunneb kriminaal-ja korrakaitse valdkonda,“ lisas politseipeadirektor Küüt.