Atonen väitel ei teavitanud MESA juhatuse liikmed Marek Mägi ja Alvar Jaamu nõukogu sellise summa väljamaksmisest.

“Sellist käitumist arvestades tuleb Jaamu ja Mägi välja vahetada. Neid ei saa usaldada,” kinnitas Atonen. “Juriidiliselt ei eksinud nad küll millegi vastu, kuid samas oleksid nad sellist käitumist silmas pidades võinud maksta välja ka ju näiteks kolm miljonit krooni.”

Aluseks vana tööleping. MESA-ga ühinenud Põllumajanduse ja Maaelu Krediteerimise Fondi (PMKF) tegevdirektorile ja juhatuse liikmele Veskimäele makstud hüvitise alus oli mehega kümmekond aastat tagasi sõlmitud tööleping, mida mitu järgnevat põllumajandusministrit olid pikendanud.

Kui Mägi ja Jaamu oleksid nõukogu eelnevalt väljamaksest teavitanud, oleks Atoneni sõnul targa käitumise korral saanud asja lahendada teisiti. “Kõige lihtsam variant oleks olnud see, et Veskimäega oleks sõlmitud uus tööleping,” ütles Atonen. Ta selgitas, et Veskimägi oleks saanud MESA juhatuses katseajal töötava inimese koha.

MESA nõukogu esimees Aarne Veedla ütles BNS-ile, et teatamata jätmine tekitas nõukogu liikmetes küsimusi.

Ruusamäe: seadust pole rikutud. Samas ütles sihtasutuse nõukogu liige mõõdukas Rainis Ruusamäe, et suure osa nõukogu liikmete hinnangul vastab asi seadustele. Küll möönis ka tema, et nõukogu teavitamata jätmine oli juhatuse viga.

Mägi ja Jaamu kommentaari ei õnnestunud eile saada.

Teisipäeval arutas olukorda sihtasutuse nõukogu. Veedla sõnul oli kõne all ka juhatuse umbusaldamine, kuid kuna nõukogu liikmeil polnud asjas üksmeelt, ei jõutud otsusele.

Meelis Atoneni sõnul on Mägi ja Jaamu ka varem kummalisi käike teinud, tuues nõukogusse laenuprojekti, millega taheti ühele firmale anda 15 miljonit krooni maaostu laenu.

“Aga esiteks see firma ei ostnud mingisugust maad, tal oli see maa juba olemas. Teiseks oli projekti materjalide kohaselt ostetava maa hind ainult kaks miljonit. Sellise materjali toonud inimesi ei saa ju usaldada,” nentis Atonen.