PRIA pressiesindaja Eli Raametsa sõnul pole seakasvatusele eraldi toetusi ette nähtud, sest seda valdkonda on juba aastaid toetatud teraviljakasvatuse toetuse kaudu. “Kuna seakasvatuse kulud on seotud peamiselt sööda ostmisega, siis teraviljakasvatuse toetuse tõttu on sööda hind madalam,” märkis Raamets.

Ühtlasi tõi Raamets välja sõnnikuhoidlate renoveerimise toetuse. Põllumajandusministeeriumi põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantsler Andres Oopkaup nimetas omakorda seakasvatajaile suunatud tõuaretustoetust.

Prioriteet on piimakari

Samuti seakasvatusega seotud Viru Lihaühistu juhatuse liige Ermo Sepp põhjendab toetuste puudumist sellega, et riik peab praegu prioriteetseks valdkonnaks piimakarjakasvatust. “Samas pole keegi kunagi põhjendanud, miks see nii on,” lisas ta.

Seakasvatajad leiavad, et riik rikub toetuste jagamisel ühte valdkonda eelistades võrdse kohtlemise printsiipi – ühtviisi peaks toetama kõiki põllumajandusharusid. Andres Oopkaup tunnistas, et piimakarjakasvatus on praegu eelistatud ja seda ennekõike selle ekspordipotentsiaali, traditsioonilisuse ning sobivate looduslike tingimuste olemasolu tõttu.

Asekantsler näeb ühe toetusvõimalusena emisekasvatustoetuse rakendamist, nagu seda tehakse Soomes. Samas pole Oopkaupi sõnul seakasvatustoetused EL-is levinud.

Põllumajandusminister Ester Tuiksoo ütles eilsel kohtumisel Põllumajandustootjate Keskliiduga, et kui põllumajandustootjad esitavad põhjendatud ettepaneku hakata toetama ka emiste kasvatamist, siis ministeerium kaalub seda ettepanekut väga tõsiselt.