Poolkoksimägede sulgemise projektis ja selle keskkonnamõju hinnangus ei kaaluta sootuks võimalust osagi ligemale 40 aastaga rajatud haljastusest alles jätta, kirjutab Põhjarannik.

"Taimestiku säilitamine ei saa olla esimene prioriteet, kuna kõige olulisem on kujundada ja katta ladestud," seisab AS-i Maves koostatud keskkonnamõju hindamise aruandes. "Sellega paraneb veekeskkonna seisund, likvideeritakse kuumenemiskolded (gaaside teke) ja välistatakse tolmu lendumine ümbruskonda."

Aastakümnetega kuhjunud poolkoksimäed Kohtla-Järvel ja Kiviõlis ohustavad keskkonda mitmel moel. Olulisim on veereostus, seda eriti Kohtla-Järvel, kus ladestute nõrgvesi seguneb linna ja ASi VKG tööstusterritooriumi sademeveega, mis reostatud vee koguse suureks kasvatab. Vaid osa sellest käideldakse ja suunatakse puhastamisele, õhku reostavad ennekõike fuusside ladestuskohtadest lenduvad fenoolid, aga ka kuumenemiskolletest eralduvad gaasid.

Arvutuslikult on Kohtla-Järvel tekkinud fuusse ligemale 0,6 miljonit tonni ja Kiviõlis 0,13 miljonit tonni, 2003. aastast fuusse prügilatesse enam ei ladestata.