Linnavolikogu otsustas eile koalitsiooni häältega, et volikogu revisjonikomisjon ei pea kontrollima reservmaade tagastamise seaduslikkust. Ettepaneku reservmaade tagastamise õiguspärasuse kontrollimiseks tegi revisjonikomisjoni poolaasta tööplaani opositsioonilise fraktsiooni Paremerakonnad ja Mõõdukad liige Eiki Nestor.

Juba poolteist aastat tagasi saadud kohtulahendist hoolimata pole linnavalitsus püüdnud endale, volikogule ega linlastele selgeks teha maareformiseaduse sisus ja vormis peituvat vastuolu, mis on viinud Tallinna eramuomanikest reservmaad erastada soovijad meeleheitele ja andnud linna alamatele ametnikele võimaluse otsustada tagastamise või erastamise kasuks oma paremal äranägemisel.

Mullu 2. mail on Tallinna ringkonnakohus otsustanud, et linn pole Pirita majaomaniku huve kahjustanud, kui tagastas tema krundi juurde kuuluva reservmaa õigusjärgsele omanikule. Kohus põhjendab otsust maareformiseaduse paragrahviga 7, mille järgi ei tagastata maja juurde krundina kuuluvat maad ning majaomanik saab selle erastada.

Reservmaa pole aga krunt niikaua, kui see pole sellisena vormistatud nõukogude ajal maakoodeksi mõistes või tänapäeval detailplaneeringu abil. Samale tulemusele jõudis ka Harju maasekretär Sven Põder ning Paul Varuli advokaadibüroo.

Ehkki seaduse tõlgendus kohtulahendina oli juba paar kuud olemas, võttis linnavolikogu mullu suvel vastu määruse, mis kehtestas Pirita kruntide vähima võimaliku suuruse ning oli sellisena eelnõu esitajate sõnul määratud kaitsma reservmaade erastajate huve.

Eile viitas Harju maasekretär Sven Põder, et volikogu määrus võib olla vastuolus planeerimis- ja ehitusseadusega. Sellest johtuvalt on võimalik krundierastajate huve tulemuslikult kaitsta vaid maareformiseaduse mõistet “krunt” muutes või koostades vaidlusalustele maadele detailplaneeringud.

Omandireformi kureeriv abilinnapea Eve Fink ütles eile, et ei tea, millise linnaametniku käes on pädevat tõlgendust pakkuv kohtulahend poolteist aastat seisnud, sest ta on töötanud abilinnapea kohal vaid ligi pool aastat. Finki kinnitusel ei teatanud kohtulahendist talle ka tema eelkäija Mait Metsamaa.

Finki sõnul ei tegele ta tagastamiste-erastamiste üksikasjadega, materjali valmistavad talle ette omandireformiameti ja linnaplaneerimisameti töötajad. Maa kruntimine ja kaardistamine kuulub linnaplaneerimisameti tööülesannete hulka.