Eesti Päevaleht palus politsei- ja piirivalveametilt lisaselgitust, miks mees kinni peeti, kui hiljem kohus leidis, et tema paigutamiseks Harku kinnipidamiskeskusesse puudub alus. PPA migratsioonijärelevalve juhtivametniku Katrin Tammekuni sõnul selgus lennujaamas kontrolli käigus, et olenemata seitsmepäevasest viisast ja jalgpallikatsetele tulekust, oli Kuassil kaasas väga palju asju, mis kahtlusi tekitasid.

Näiteks oli tal kohvris tema ema passikoopia, tema elukaaslase isikuttõendavate dokumentide koopiad ja koolilõputunnistused.

„Näiteks oli tal kohvris tema ema passikoopia, tema elukaaslase isikuttõendavate dokumentide koopiad ja koolilõputunnistused. Samuti oli tal kaasas hulgaliselt võõrkeelseid dokumente, palju sularahaväljavõtu kviitungeid, Skandinaavia riikide organisatsioonide telefoninumbrid ja aadressid,” loetles ta. „Peale selle olid tal kaasas eri pildid tema kehvast eluolust Armeenias ja tema väidetavatest tuttavatest.”

Väitis endal rohkem raha olevat

Tammekuni sõnul väitis Kuassi piirivalvuritega rääkides, et tema pangakaardil on 1000 eurot. „Kontrolli käigus selgus, et tegelikult oli mehel kaasas ainult 40 eurot,” tõdes ta.

Viisa oli Kuassile antud 24. veebruarist 2015 kuni 2. märtsini 2015, viibimisajaga riigis seitse päeva. „2. märtsil ta oleks pidanud riigist lahkuma. Tagasilennupilet oli tal aga 3. märtsiks,” ütles Tammekun. Seega oleks Kuassil tulnud oma lennupilet ümber vormistada. Raha tal nii palju ei olnud ja selgus, et ka klubi ei olnud nõus selle eest maksma ning võttis hoopis oma kutse tagasi. Sellega oli Kuassi viisa kehtetuks tunnistatud, aga raha tagasilendamiseks tal ei olnud.

„Pärast viisa tühistamist leidis mees, et riiki, kust ta tuli, ei saa ta tagasi minna, sest seal on halvad elutingimused ja ta taotles Eestilt varjupaika,” sõnas Tammekun. „Mees sai varjupaigataotluse tagasilükkamise ja elamisloa andmisest keeldumise otsuse, sest rahvusvahelise kaitse taotlus loeti põhjendamatuks. Ta vaidlustas selle ja praegu on käimas kohtumenetlus.”