Möödunud laupäeval kirjutas kasutaja nimega Kavalpagan kajak.ee foorumis, et ta oli eelneval ööl helistanud Keri saarelt hädaabinumbrile 112, et teatada Prangli poolt taevasse kerkinud punasest signaalraketist.

Punase signaalraketi laskmine tähendab meresõitjate „keeles“ seda, et alus on sattunud hädaolukorda ning palutakse abi.

Kõne teinud mees tutvustas häirekeskusele olukorda ning soovis, et asjast teatataks merevalvekeskusele või talle antaks vähemalt merevalvekeskuse telefoninumber. Häirekeskuse dispetšer oli aga öelnud, et helistagu ta politseisse või avalikule infotelefonile ja küsigu neilt merevalvekeskuse numbrit.

Mees helistaski infotelefonile, sai merevalvekeskuse numbri, kuid keegi ei tõstnud seal toru.

Teada on, et tol ööl uppus Prangli lähistel Soome mootorjaht, mille pardal olnud mees hukkus. Tõenäoliselt pärines signaalrakett just sellelt aluselt.

Kajak.ee foorumis kirjutanud mees helistas häirekeskuse teatel numbrile 112 üheksa minutit pärast südaööd.

Selleks ajaks oli häirekeskus juba ligi poolteist tundi teadlik Prangli lähistel merehätta sattunud alusest ning päästeoperatsiooniga oli koheselt pärast teate saamist alustatud, kuid sellest hoolimata oleks pidanud häirekeskuse töötaja info merevalvekeskusele edastama.

Häirekeskuse kommunikatsioonijuht Edvi Freiberg nimetas toimunut kahetsusväärseks. „Niisuguste eksimustega tegeleme me tõsiselt,“ kinnitas ta.

„Häirekeskuses kehtestatud töökorralduse reeglite kohaselt oleks tulnud päästekorraldajal edastada saadud info ööpäevaringselt töötavale Merevalvekeskusele,“ ütles Freiberg.

Töötaja, kes käskis numbrile 112 helistanud mehel pööruda infoliinile või politseisse, pole veel oma teguviisi selgitanud ning seega ei saa rääkida tema tegutsemise ajenditest.

Freibergi sõnul vesteldakse töötajaga täna, mis on töötaja selle nädala esimene graafikujärgne tööpäev.

„Uurime olukorda ja täpsustame asjaolusid. Reeglina me esimese eksimuse peale ei lase inimest lahti,“ ütles ta ning lisas, et praegu ei saa täpsustada, kas ja milline karistus töötajat ootab.