Harju maakohus tunnistas eile Itaalia suurärimehe Ernesto Preatoni isiklike maksude tasumata jätmises õigeks ning kriminaalasi lõpetati kokkuleppe korras, mille kohaselt peab mees riigikassat täitma rohkem kui 25 miljoni krooniga. Seda on umbes 75 miljonit krooni vähem, kui Preatoni oli nõus 2004. aasta novembris vabatahtlikult maksma. Toona keeldus prokurör Laura Vaik 101 miljonist kroonist, põhjendades protsessi jätkumise vajadust avaliku huviga.

Eesti võimud süüdistasid Ernesto Preatonit 26,6 miljoni krooni ulatuses isiklike maksude tasumata jätmises ning Preatonit, Pro Kapitali endist juhti Aivar Pihlakut ja sekretäri Angelika Annust kokku 23,9 miljoni krooni suuruses maksupettuses seoses ettevõttega Baltic Investments.

Prokurör Laura Vaik tegi eilehommikusel kohtuistungil ettepaneku tunnistada Ernesto Preatoni isiklike maksude tasumata jätmises õigeks. Põhjuseks on asjaolu, et ·veitsi ja Itaalia võimud pole ligi kolme aasta vältel suvatsenud vastata Eesti õigusabipalvele võimaldada tunnistusi saada Preatoni endiselt finantsnõunikult Ilona Saarilt. Kohus kiitis eile kell 16 alanud istungil prokuröri tehtud ettepaneku heaks.

Kohtusaalist lahkudes ütles Preatoni, et protsessi ei võitnud mitte keegi: ei Eesti riik ega ka ärimees ise.

“Kohtuprotsessi algusest on kulunud üle kolme aasta ja selle aja jooksul on muutunud nii seadus kui ka sellest tulenevalt riigikohtu praktika, seonduvalt kohtus esitatavate tõenditega. Seetõttu ei saa enam antud kriminaalasjas tunnistajate eeluurimisel antud ütlusi tõendina arvestada, nii nagu see oli võimalik varem kehtinud seaduse järgi,” ütles prokurör Vaik.

Kolm aastat, kolm kuud

Preatonil, Annusel ja Pihlakul tuleb tasuda solidaarselt vaid 20 955 244 krooni. Lisaks peavad Preatoni ja Pihlak kandma kumbki kaks miljonit ja Annus 50 000 krooni riigi tuludesse ja tasuma kohtukulud. Nii Preatoni, Annus kui ka Pihlak ja nende advokaadid nõustusid prokuröri ettepanekuga ja palusid kohtul taotlus rahuldada.

“Olen nõus,” olid Preatoni ainsad sõnad eilehommikusel istungil, sest nii tema kui ka ta kaaskohtualused keeldusid ütluste andmisest. Õhtusel istungil kohtul Preatonile küsimusi ei olnud.

Vandeadvokaat Aivar Pilv ütles kokkulepet kommenteerides, et kohtuliku uurimise käigus on tõendeid kaaludes jõutud tõdemusele, et Ernesto Preatoni ei ole rikkunud seadust isiklike maksude osas. “Baltic Investmentsi maksude osas on nii kohtualused kui ka nende kaitsjad jõudnud seisukohale, et tasutav summa kuulub vähendamisele oportuniteedi põhimõtetel,” ütles Pilv. Pilv märkis, et Harju maakohus on tühistanud riigi peaprokuröri määruse, millega lõpetati kriminaalmenetlus Ilona Saari suhtes.

Preatoni ja ta kaaslaste kohtumenetlus on kestnud juba kolm aastat ja kolm kuud.