Samal ajal kui sajad peamiselt venekeelsed inimesed kogunesid eile Keskerakonna initsiatiivil Salme kultuurikeskusse pidama “Kodurahu” foorumit, arutasid arvamusliidrid sama teemat Kadrioru lossis.

President Toomas Hendrik Ilvese juures käisid nõupidamisel näiteks rahvastikuminister Urve Palo, lavastajad Elmo Nüganen ja Merle Karusoo, ajaloolane David Vseviov, tööandjate keskliidu juht Enn Veskimägi, integratsiooni sihtasutuse juht Tanel Mätlik ning nii eesti kui ka vene rahvusest ärimehed.

David Vseviovi sõnul palus president esitada kõigil oma nägemus, kuidas eelmisel nädalal alanud rahutuste järel edasi minna. “Minu mõte oli see, et igasugune jutt integratsioonist ajab meid rahvuse järgi kahte leeri. Rahvuse asemel tuleks hakata otsima ühist hoopis inimeste erialades ja huvides,” ütles Vseviov.

Visiidi toimumine lahtine

Väidetavalt on president Ilves kaalunud esmaspäeval algama pidava Gruusia riigivisiidi ärajätmist. Kui Ilves tõesti otsustaks reisist loobuda, saaks ta 8. mail osaleda sõjaväekalmistul pronkssõduri uue asukoha ametlikul avamistseremoonial. “Minu teada ei ole võimalik enam visiiti ära jätta. Tseremoonial võib pärja asetada ka näiteks riigikogu esimees,” ütles Palo.

Eile kogunes peamiselt Edgar Savisaare initsiatiivil kokku kutsutud “Kodurahu” foorum. Kuigi avakõnes rõhutas Savisaar, et foorumil ei otsita süüdlasi, vaid vaadatakse tulevikku, kujunes suurema osa kõnede sisu tegelikult vastupidiseks. Politoloog Rein Ruutsoo teatas, et valitsus on läbi kukkunud.

Natuke hiljem lausus politoloog Anu Toots, et Eestis levib totalitaarne mõtteviis. “Seda legitimeeritakse väga kõrgel tasemel. Mitte midagi kriitilist ei tohi enam valitsuse kohta öelda. Kes ütleb, see on kohe rahva vaenlane.”

Ärimees Hillar Viks julges öelda, et pronkssõdurist oli saanud oht Eesti suveräänsusele ning seetõttu tuli see Tõnismäelt ära viia. Ta ütles, et Ansipit ei tohiks süüdistada, kuna Ansip tegi, mis rahvas tahtis. Seepeale puhkes saalis pahameeletorm ning Viks vilistati välja.

Pärast Viksi esitas Öise Vahtkonna aktivist Vladimir Lebedev kolm tulise poolehoiu saanud nõudmist. Ansipi ja siseminister Jüri Pihli tagasiastumise kõrval nõudis ta, et Eestisse tuleks rahvusvaheline uurimiskomisjon, kes selgitaks välja, kuidas käitusid eelmisel nädalal õiguskaitseorganid. “Kolmandaks peab võim annulleerima kõik õigusrikkumiste protokollid, mida politsei tegi,” ütles ta. Kõne lõpuks tervitas Lebedev kõiki kuulajaid Nõukogude rahva püha puhul.

Pärast kolm ja pool tundi kestnud kõnesid ütles Edgar Savisaar Eesti Päevalehele, et on foorumi kuluga väga rahul. “See on alles tee algus kodanikurahu taastamiseks, mida tuleb kindlasti jätkata. Pooled, kes soovisid, täna rääkida ei jõuagi,” lausus Savisaar.

Paljudes valitsust süüdistavates kõnedes Savisaar probleemi ei näinud.