Ettepaneku pidada Eesti Vabariigi 89. aastapäeva vastuvõtt Tartus tegi president Toomas Hendrik Ilves mullu 17. novembril, kui ütles oma kõnes: «Ma arvan, et juba tuleva aasta veebruaris peaks see üritus toimuma teadmiste linnas Tartus.»

Poolteist kuud hiljem kinnitab Vanemuise kontserdimaja direktor Kulvo Tamra, et nemad on presidendipaari ja umbes 800 külalise saabumiseks peaaegu valmis, kirjutab SL Õhtuleht.

«Saame vastuvõtuga kindlasti hakkama. Oleme aastas korraldanud poolsada konverentsi, kus on tulnud rahvast ka toitlustada,» on ta 24. veebruari õhtu kordaminekus kindel. Tubli pearoovi sai Vanemuise rahvas 30. detsembril, kui võõrustati 3000 ballikülalist.

Tamra sõnul algab aastapäevakontsert Vanemuises kell 18. Peokülalised sisenevad teatri peaustest. Kui riided on antud garderoobi, lähevad nad veidi üle 700 inimese mahutavasse saali. Seal peab riigipea kõne ja kuulatakse kontserti.

Aastalõpuballil käinud kurtsid õhupuudust, kitsust ja ebamugavust. Kas presidendi vastuvõtt tuleb lahedam? «24. veebruaril seda muret ei ole, sest teadaolevalt saabub 800 külalist,» rahustab Tamra rahvast.

Kui peokõne ja kontsert kuulatud, lähevad külalised läbi kohviku Shakespeare terrassile telki – see tuuakse Tallinnast ja on sama, kus võõrustati aastalõpuballilisi. Toona laulis varjualuses Liisi Koikson. Kuue nädala pärast kätlevad telgis külalisi Toomas Hendrik Ilves ja proua Evelin Ilves.

«Kätlemine toimub 20x15 meetri suuruses ruumis põhimõtteliselt samal moel nagu varasematel aastatel,» märgib Tamra.

Tema sõnul töötavad kindlasti kaks puhurit. «Kui kätlemise ajal väga külmaks läheb, siis hangime ka kolmanda,» lubab Tamra ja märgib, et lisasoojust saab telki puhuda kontserdisaalist.