Kohtumisel tänas president Meri Olga Kistler-Ritsot okupatsioonimuuseumi idee algatamise ja selle toetuseks sihtasutuse moodustamise eest, teatas ETAle presidendi kantselei pressiteenistus.

Eile kinnitas peaminister Mart Laar Olga Kistler-Ritso, Walter Kistleri ja Heiki Ahoneniga kohtudes valitsuse jätkuvat huvi ja toetust rajada Eestis okupatsioonimuuseum. Kohtumise eesmärk oli Laari sõnul kinnitada veelkord Eesti valitsuse toetust ja abi loomaks Tallinna okupatsioonimuuseum. Samuti tänas peaminister sihtasutuse juhte juba tehtud töö ja igakülgse toetuse eest, teatas ETAle peaministri pressinõunik Anne Osvet.

1998. aastal USAs Washingtoni osariigis loodud Kistler-Ritso Sihtasutuse tegevuse eesmärk on rajada Tallinnas Eesti lähimineviku okupatsioonide muuseum ja rahastada seda üritust. Tallinna Kaarli kiriku lähedale rajatava okupatsioonimuuseumi ehitustööd peaksid algama 2002. aasta kevadel.

Lähimineviku okupatsioonide muuseumis on kavas uurida aastatel 1940-1991 Eestis toimunud arenguprotsesse, koguda ja eksponeerida ajaloo arengukäiku ja tähelepanuväärseid sündmusi iseloomustavaid ja illustreerivaid ainelisi säilmeid, sealhulgas dokumentaalseid materjale.

Talvel korraldasid Kistler-Ritso Fond, Eesti Arhitektide Liit ja Eesti Kultuurkapital lähimineviku okupatsioonide muuseumi hoone rajamiseks arhitektuurivõistluse, millele laekus 51 projekti. Z^ürii andis esimese preemia Indrek Peili ja Siiri Vallneri tööle, teise preemia Tiina Tengi ja Peeter Loo tööle ning kolmanda preemia Reio Avaste ja Arhitektuuribüroo Eek & Mutso esitatud tööle.

Kuni muuseumihoone valmimiseni saab lähimineviku okupatsioonide muuseumi külastada vaid tema interneti koduleheküljel aadressil www.okupatsioon.ee.

Olga Ritso (enne eestistamist Ritson) sündis 1920. aastal Kiievis arsti tütrena. Ta lõpetas Tartu Ülikooli arstiteaduskonna 1944. aastal ja kaitses 1946. aastal

Saksamaal Erlangeni ülikoolis doktorikraadi. 1949. aastal asus Olga Ritso USAsse, kus abiellus Walter Kistleriga. Kuni 1971. aastani oli Olga Kistler-Ritso silmaarst Buffalos, aastast 1971 elab Redmondis Seattle'i lähedal.

Tänavu veebruaris andis Vabariigi President Olga Kistler-Ritsole Eesti Punase Risti teise klassi ordeni.