Prokuratuuri pressiesindaja Piret Seeman ütles Päevaleht Online´le, et tanker on on end tõendusmaterjalina prokuratuuri jaoks ammendanud.

„Oleme laeva pardal läbi viinud kõik meie ja meie välismaiste koostööpartnerite jaoks vajalikud toimingud, võtnud proovid, rääkinud laeva meeskonnaga, teinud koopiad vajalikest dokumentidest,” ütles Seeman.

Samas on prokuratuur endiselt seisukohal, et laeval on inimesele ja keskkonnale ohtlikud jäätmed.

„Meie huvides on, et laeval olevad mürgised jäätmed saaks usaldusväärselt utiliseeritud. Senikaua kui jäätmed on laeval, see lahkuda ei tohi,” ütles Seeman.

Peaminister Andrus Ansip ütles täna, et Tallinna Sadama tütarfirma Green Marine´i laev võtab tankerilt 600 kuupmeetrit mürgiseid naftajäätmeid peale ja viib Ida-Virumaal, Vaivaras asuvasse ohtlike jäätmete töötlemise keskusesse.

Keskkonnainspektsiooni uuematel andmeil viib jäätmed Sillamäe sadamasse Probo Koala ise juba täna õhtul. Seega võib prokuratuur pärast jäätmete äraandmist anda tankerile lahkumisloa.

Probo Koala soovis Paldiski sadamas pardalt ära anda umbes 600 kuupmeetrit kütusetankide pesuvett. Keskkonnainspektsioon võttis sellest proovid, mille kohta teatati, et neis sisalduvad mürkained on sarnased Aafrikas Elevandiluurannikul augustikuus ulatusliku mürgituse põhjustanud ainetega.

Neile andmetele tuginedes alustas riigiprokuratuur kohe kriminaalmenetlust inimese tervisele või keskkonnale ohtlike jäätmete käitlemise nõuete rikkumise tunnustel, kui sellega on põhjustatud oht inimeste elule, tervisele või keskkonnale.

Ansipi sõünul pole tegu müstiliste mürgiste ainetega. „Võin kinnitada, et Probo Koala jäätmete puhul pole tegemist müstikaga, tegelikult on seal vaid nafta ja naftasaadused. Karta pole vaja, mingi erakordse mürgiga pole tegemist, tegu on normaalse nafta koostisosadega,” ütles Ansip tänasel valitsuse pressikonverentsil.

Tartu Ülikooli geneetika professor Ain Heinaru ütles Päevaleht Online´le, et tema jäätmete Eestis utiliseerimises probleemi ei näe.

„Sisuliselt need põlevad ära. Mis see keskkonnale annab.. CO2. Kui on raskemetallid, siis need lendavad õhku ja kuskil need tulevad maha. Aga raskemetalli on ka põlevkivis ja muus, mis me põletame,” arutles Heinaru. 

New York Timesi andmeil suri Elevandiluuranniku pealinnas Abidjanis mürgiste jäätmete tõttu 8 inimest, arstiabi läks tarvis 88 000-l inimesel. Selle süüdlasena kahtlustatakse praegu Paldiski reidil ankrus seisvat tankerit Probo Koala, mis andis oma mürgise reovee ära rannikulinna Abidjani keskusse. Probo Koala on kreeka omanikule/omanikele kuuluv, Panama lipu all sõitev ja Šveitsi kaubanduskompanii Londoni haru poolt renditud tanker, mille finantspeakorter asub Hollandis.