Riigikogu julgeolekuasutuste järelvalvekomisjon pöördus kahe nädala eest riigiprokuratuuri poole taotlusega algatada kriminaalmenetlus, et uurida EMT võimalikku seaduserikkumist telefonide pealtkuulamist kajastavate logifailide kogumisel.

Kriminaalmenetluse alustamist kinnitas eile ka juhtiv riigiprokurör Lavly Lepp. “Uurimise käigus kontrollitakse avalduses toodud asjaolusid,“ lisas Lepp napisõnaliselt. EMT kohta algatatud menetlus võib ettevõttele puuduste ilmnemisel kaasa tuua kuni 50 000-kroonise trahvi.

Riigikogu erikomisjonil on alust kahtlustada, et sideoperaator pole suutnud täita elektroonilise side seadusest tulenevat nõuet koguda ja säilitada telefoniside pealtkuulamist puudutavat informatsiooni, mis peaks aitama vältida ebaseadusliku pealtkuulamise võimalused.

Viis kuud andmeid

Eesti Päevalehele teadaolevalt võib EMT-l tarkvarauuenduse või -rikke tõttu puudu olla ligi viis kuud 2006. aasta suvel ja sügisel julgeoleku- ja jälitusasutuste poolt nende võrgus toimunud pealtkuulamisi puudutavat informatsiooni. Sama informatsioon on riigikogu erikomisjoni väitel olemas siiski kõnede pealtkuulamist läbi viinud julgeoleku- ja jälitusasutustel.

EMT pressiesindaja Kaja Pino teatas eile, et EMT ei pea võimalikuks logifailide olemasolu ega kadumise teemat meedias käsitleda. “Vastavalt elektroonilise side seadusele annavad sideoperaatorid antud teemal aru üksnes riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjonile või prokuratuurile, kes informeerib avalikkust vajalikul määral ise,“ lisas Pino.

Kuigi erikomisjoni liikmed ei soovinud öelda, millise sideoperaatori tegevuse suhtes riigiprokuratuurilt uurimise algatamist taotleti, on erikomisjoni liige Karel Rüütli jaanuari lõpus koostatud pressiteates öelnud, et EMT esindaja on komisjoni istungil tunnistanud logifailide hävimist.

Ka komisjoni liikme Ain Seppiku sõnul on komisjonil piisavalt alust kahtlustada, et üks mobiilsideoperaator on võinud rikkuda seadust, ning komisjon pidas kahe nädala eest vajalikuks, et logifailide osas võiks selgust tuua just riigiprokuratuur.

Jaanuari alguses uuris komisjon operaatoritelt, kas ja kuidas suudavad nad koguda ja säilitada pealtkuulamisi puudutavaid logifaile. Elisa ja EMT teatasid esialgu, et neil puudub logifailide osas informatsioon. Ainsana kinnitas andmete olemasolu Tele2. Hiljem teatas ka Elisa, et failid on siiski olemas.

Lubab erinevat tõlgendust

•• Riigikogu julgeolekuasutuste erikomisjoni esimehe Jaanus Rahumäe sõnul on komisjonile jäänud mulje, et sideoperaatoritel puudub ettevalmistus ja ka tahe tegeleda kõnede pealtkuulamist puudutava info kogumise ja säilitamisega.

•• Rahumäe andmeil plaanib komisjon tuleval esmaspäeval kohtuda majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsiga, et logifailide kogumisel ilmnenud probleemidele lahendus leida. “Seni puudub ühtne nõue ja arusaamine logifaili salastatuse kohta, sest see tõlgendamine on jäetud operaatoritele liiga vabaks,“ lisas Rahumägi.

•• Komisjoni aseesimehe Marek Strandbergi arvates on sideoperaatorite häda põhjuseks asjaolu, et kuna varem pole neilt logifailide olemasolu kohta aru päritud, ei osanud nad nende säilimist pingsalt jälgida. “Kui komisjon selle aasta alguses logifailide asjus sideoperaatorite poole pöördus, siis oli neil suur segadus, sest nad ei teadnud, kus need logifailid paiknevad, kuidas need kodeeritud on. Mitte keegi nendes firmades polnud selle teemaga tegelenud,“ selgitas ta.